Uhyggelig sommer for dansk turisme

Sommeren 2009 viste sig fra sin grimme side og bød på markant færre overnatninger på hoteller, campingpladser og i lejede huse. VisitDenmark kalder det kraftige fald for alvorligt, mens Feriehusudlejernes Brancheforening vil have skattefordele.

Færre turister overnatter i Danmark. Om færre ser hende her, vides ikke. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Juni, juli, august. Tre måneder, der vil blive husket for tomme hotelsenge, ubeboede sommerhuse og ledige græspletter på de danske campingpladser. Ifølge nye tal fra Danmarks Statistik bød sommeren 2009 på næsten halvanden million færre overnatninger end dens forgænger, hvilket svarer til et fald på 6,4 procent.

»Det er et markant fald, og det er en kritisk situation for mange danske virksomheder,« siger VisitDenmarks direktør, Lars Erik Jønsson.

Faldet fordeler sig over fire procent i danske overnatninger og 8,9 procent i udenlandske.

Lars Erik Jønsson vil ikke afvise, at stigningen i tomme senge i værste fald kan komme til at skubbe virksomheder ud over den konkursrand, som især mange hoteller er truet af.

Oven på historisk høje, danske overnatningstal de seneste år, kommer det ikke som nogen overraskelse, at den danske sommer, var dårligt besøgt. Grunden til det generelle fald skal imidlertid findes et sted mellem finanskrise og en svensk adfærdsændring. Det svenske marked er hårdt presset på valutakursen, og det har fået mange svenskere til at droppe Danmark. I feriehusene er tallet helt oppe på 42 procent færre svenskere.

Kræver bedre skattevilkår
Samlet set er feriehusudlejerne hårdest ramt. De er 21 procent nede i forhold til sidste sommer, og de deprimerende tal får udlejernes brancheforening til at efterlyse bedre skattevilkår.

»Hvis ikke der gøres noget nu, risikerer vi at ødelægge feriehusturismen. Derfor ser vi meget frem til regeringens turismeudspil, som er på trapperne,« siger Carlos Villaro Lassen, direktør i Feriehusudlejernes Brancheforening.

Foreningen efterlyser først og fremmest, at bundfradraget for sommerhusudlejning bliver forhøjet, men også en styrket markedsføring af Danmark og bedre koordinering af turismeindsatsen.

Hverken VisitDenmark eller Feriehusudlejernes Brancheforening tror på, at situationen bliver bedre før efter 2010.

»Det er en kriseperiode, som vi må leve med. Men vi gør selvfølgelig alt, hvad vi kan for at få fat på de målgrupper, der stadig rejser,« siger Lars Erik Jønsson, der nævner storbyrejser og dyrere ”det gode liv”-rejser, som nogle af de områder, der skal satses på.