Uheldigt "drømmefly" under luppen

Brand, bøvl og brændstofs-ups får de amerikanske luftfartsmyndigheder til at bestille gennemgribende rapport om Boeings 787 "Dreamliner".

Foto: SHOHEI MIYANO

Amerkanske tilsynsmyndigheder siger nu, at de bestiller en omfatende gennemgang af "kritiske systemer" på Boeings nyeste og mest teknologisk avancerede fly, 787 Dreamliner.

Den omfattende gennemgang bestilles efter brand i de elektriske systemer, en brændstofslægkage og problemer med flyets hovedcomputer. Det skriver CBS News efter, at der i forbindelse med en række flyvninger foretaget af Japan Airlines i den seneste uge har været problemer med Boeings "drømmeprojekt".

Onsdag måtte All Nippon Airways aflyse en indenrigsflyvning fra Yamaguchi til Tokyo på grund af et problem med bremserne. Og det sker, efter endnu et Dreamliner-fly fra Japan Airlines tirsdag lækkede 150 liter fuel på startbanen i Boston - et problem, som de amerikanske luftfartsmyndigheder, US Federal Aviation Administration, FAA, allerede havde identificeret.

Et fjerde fly måtte tirsdag returnere til gaten med uspecificerede mekaniske problemer. Fire uheld med den samme flytype på tre dage, skriver BBC News. Ingen passagerer er kommet til skade på grund af uheldene, men investorerne begynder at røre på sig. Siden mandag er Boeing-aktien faldet med fem procent.

Mandag opstod der en brand i de elektroniske systemer i et tomt fly også fra Japan Airlines. Her har tilsynsmyndighederne sporet branden til et batteri i motorsystem, der typisk benyttes i forbindelse med opvarmning og nedkøling, når flyet er på jorden.

Gennemgribende gennemsyn 

Ifølge flere medier vil den store gennemgang af flyets systemer både kigge på designet og fremstillingen af de systemer, som kan være årsagen til problemerne. Ifølge CBS vil der ikke blive udstedt et flyveforbud eller særlige regler for flyvninger med flyet.

Baggrunden for rapporten og hvad den konkret skal indeholde, fremlægger FAA - den amerikanske luftfartsmyndighed, der sorterer under det amerikanske transportministerium på et møde i løbet af fredag morgen amerikansk tid.