Ugens vindere og tabere: Tillykke med opstillingen, Riskær. Nu rammer virkeligheden

Hver uge kårer erhvervsredaktør Peter Suppli Benson ugens op- og nedture i dansk erhvervsliv.

Det er noget af et comeback kid, som nu har meldt sin retur til den politiske verden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Ugens vindere

Gert Rinaldo Jonassen Fold sammen
Læs mere

Sort på hvid – arbejderne er det nye sort

Tal er en dejlig størrelse at arbejde med. For selvom de kan vrides og vendes på mange måder, så er de også lige til at gå til.

Tag bare de tal, som fortæller ugens historie om Arbejdernes Landsbank.

Først kunne bankdirektør Gert Jonassen aflevere et regnskab, som næsten på kroner og øre ramte det lovede, og senere på ugen fremlagde Finans.dk så en undersøgelse foretaget via Voxmeter, hvor 224.000 bankkunder er blevet interviewet om deres holdning til deres bank.

Ligeså elendig læsning undersøgelsen er for ledelserne i Danske Bank og Nordea (og jeg behøver vel ikke at nævne ordene 'hvidvask' og 'skatteunddragelser'), ligeså tilfreds må Gert Jonassen og Co. sidde tilbage med i det gamle 1950er hovedkvarter, som faktisk en kort overgang var Danmark højeste bygning.

For Arbejdernes Landsbank viste sig at have landets mest tilfredse bankkunder, og kundekronerne strømmer da også ind i banken. Det sidste er nok også en konsekvens af de store konkurrenters elendigheder. For selvom danskerne generelt holder fast i deres bank, så har hvidvask og andre sager kostet dyrt.

Allison Kirkby ny topchef, CEO, TDC Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Så er TDC-direktøren i gang i sit nye job

Med blot omkring 100 dage i jobbet, så er det ikke rigtig rimeligt, at give den nye TDC-direktør Allison Kirkby æren for et regnskab, som på flere parametre var nydeligt.

Så lad os her love Allison Kirkby og kollegerne, at vi nok skal holde øje med indsatsen i det kommende år og så vende tilbage, når æren – eller det modsatte – har mere sammenhæng med direktørens indsats.

Uanset hvad så er der opløftende elementer i et regnskab i et selskab, som bliver udfordret fra alle sider – f.eks. på TV og bredbånd. Det ser f.eks. fornuftigt ud i mobilforretningen – og den fylder trods alt en del i selskabet.

Allison Kirkby har altså flere udfordringer det kommende år.

En ting er konkurrencen og konkurrenterne. De står ikke bare på lur, de er gået i frontalangreb på den gamle telekæmpe.

En anden tung en af slagsen er ejerskabet og gælden i TDC. For med pensionskassernes og Macquaries overtagelse sidste år, er der flyttet en tung omgang gæld ind på bøgerne. Den tynger og vil være en af de vægtige udfordringer, som den nye koncerndirektør skal kæmpe med i år og de næste mange år.

Igennem en årrække er Danske Bank blevet brugt til at hvidvaske op mod 53 milliarder danske kroner igennem deres estiske filial i Tallinn. Her er det Kilvar Kessler fra det estiske finanstilsyn, der var den første offentlige instans til at rette blikket mod Danske Bank. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

Finanstilsynets estiske fjende

Indrømmet. På gossipredaktionen er vi nogle forfærdelige hjemmefødninge. Ikke mindst seniorchefredaktør Hansen, der i denne uge vist nok holder ferie i fødebyen på en halvø i det sønderjyske.

Det gælder også når vi udvælger ugens vindere og tabere. Der skal noget særligt til, hvis vi skal hive udlændinge ind på listen.

Men vi gør en undtagelse denne uge. For det er svært ikke at have en vis respekt for chefen for det estiske finanstilsyn, Kilvar Kessler.

Han er chef for et tilsyn i et ganske lille land, og han har i den grad været oppe mod stærke kræfter i hvidvasksagen.

Han har måttet kæmpe med Danske Bank – og andre – som ikke opførte sig, som man kunne forvente. Han har måtte kæmpe med udenlandske myndigheder – ikke mindst danske – som heller ikke ligefrem har gjort livet let for ham. Og så har han måttet kæmpe med beskedne ressourcer og en sag, som har været godt i gang med at spolere hele Estlands omdømme.

Men han har stået i mod. Han har talt i klart sprog. Også rettet mod det danske Finanstilsyn, som han gentagne gange er gået op imod. Det skete senest onsdag, hvor han rettede hård kritik mod et tilsyn, som han mener, har manglet vilje til at samarbejde i den enorme sag.

Ugens tabere

Søren Skou, CEO, A.P. Møller Mærsk Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Ikke helt i skoven. Men Skou er blevet lidt væk

Det er ikke rigtig let at hedde Søren Skou og stå i spidsen for A.P. Møller - Mærsk i denne tid.

Han – og andre i ledelsen – kan føle sig misforståede. De kan føle, at meget går rigtigt godt, og at ingen rigtigt ser det. Og de kan mene, at de har styr på tingene.

Problemerne er bare, at rigtigt mange i omverdenen har svært ved at gennemskue, hvor Mærsk er på vej hen. Hvad man skal tjene penge på, på den lange bane. Og at en del mener, at fremtidens strategi er noget fluffy.

Torsdagens regnskabsfremlæggelse gjorde det ikke bedre. For Søren Skou fortalte om godt styr på forretningen, god vækst på toplinjen og styr på den nye fremtid. Problemet var bare, at investorerne så det anderledes på det og handlede Mærsk-aktien markant ned.

Man er bange for fremtiden. Ser ikke planen som klar nok. Og så bekymrer omverdenens mange udfordringer. Dem skal Søren Skou hurtigt formå at håndtere – og få arbejdet med udmeldingerne.

Birgitte Bonnesen Fold sammen
Læs mere
Foto: 11860 Hossein Salmanzadeh/TT.

Moralske svenskere vil ramme dansk bankdirektør

Hun er en slags Nordens bankdronning. Danske Birgitte Bonnesen er øverste chef for den svenske storbank Swedbank, og så står hun midt i sit arbejdslivs største shitstorm.

For ugens afsløring af, at banken – som hun har kaldt ren og lovet, at man havde helt styr på sine kunder – blev suget direkte ind i den enorme hvidvasksag, som har udraderet Danske Banks ledelse og troværdighed.

For det ser ud til, at Swedbank har sendt masser af kundepenge via Danske Bank – uden at man vidste det eller ville erkende det.

Det er grimt, og i moralske Sverige, hvor banker er udsat for langt hårdere kritik fra omverdenen end i Danmark, er det sandsynligt, at Birgitte Bonnesen ganske snart kan blive presset ud.

Nu venter vi på et faktatjek af anklagerne. Men holder de, så bliver der snart et ledigt job i den svenske bank.

Klaus Riskær Pedersen Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Tillykke med opstillingen, Riskær. Nu rammer virkeligheden

Det er noget af et comeback kid, som nu har meldt sin retur til den politiske verden.

Jeg er gammel nok til at huske dengang, hvor den daværende yuppieagtige parlamentskandidat, Klaus Riskær, blev kørt land og rige rundt i en stor Mercedes.

Så ramte virkeligheden ham som bekendt. Og resultatet i form af dom for økonomisk kriminalitet kostede ham en en tur i fængslet og enhver drøm om direktørstillinger.

Nu er han tilbage og har klaret at få tilstrækkeligt med indstillinger, så han kan stille op til Folketinget. Så langt så godt.

For mange af os kan jo huske hans gamle eskapader. En dom er en dom. Og en gæld er også en gæld. Specielt når den ligger omkring 170 mio. kr. – heraf en stor del til de offentlige kasser.

De historier vil nive godt i Riskær og hans forsøg på at fremstå som en troværdig kandidat. Og med rette.

Så tillykke med indstillingen. Virkeligheden bliver nok en ganske anden og mere besværlig herfra.