Ugens vindere og tabere i erhvervslivet: En kvinde på vej mod toppen

Der er kvinder med succes og kvinder med mindre succes. Mænd med opture og mænd med nedture. Gossipperne har sat endnu et vinderhold og et taberhold.

Ugens vindere

Malou Aamund. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen.

Velkommen i den jyske Von And-pengetank

Der er efterhånden noget von-andsk over Lego-familiens bugnende pengetank, kendt under Kirkbi-navnet.

Det er et af de absolut mest interessante steder at sidde i bestyrelsen, simpelthen fordi penge skaber kontaktflader, og mange penge skaber endnu flere.

Så at Google-direktør Malou Aamund nu træder ind i bestyrelsen for Kirkbi, er ikke alene et seriøst blåt stempel til hende og hendes kompetencer, men også en adgangsnøgle for hende til at skabe helt nye relationer i dansk erhvervsliv.

For Kirkbi er nok ikke en af de højestråbende pengetanke i Danmark, men deres fangarme favner bredt – både når der skal købes op i ind- og udland, og når der skal skabes samarbejder mellem de mest magtfulde erhvervsfolk i Danmark.

Det er ikke længe siden, at Malou Aamund tog et andet betydeligt skridt ind i bestyrelsesverdenens superliga. Det skete, da hun fik plads i transportkoncernen DSVs bestyrelse – og selv om Kirkbi og DSV ikke har meget med hinanden at gøre, er begge store, stærke og magtfulde på hver deres måde, hvorfor det er et par af de bestyrelser, som flest gerne vil have foden indenfor i.

Jan Bøgh. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bo Amstrup.

Larsens højre hånd skal træde i karakter

Det er de færreste, der kender erhvervsmanden Jan Bøgh. Men med dynekongen Lars Larsens død, bliver Jysks topchef, Jan Bøgh, næsten uværgerligt tvunget til at træde mere frem i rampelyset, når han fremover skal lede koncernen.

For selv om Larsen sjældent agerede direkte i den offentlige ledelse af Jysk, var det ham, der udstak de store retninger og jævnligt fortalte om retning og ambitioner, når han blev interviewet.

Nu er der en tom bane at spille på, og mon ikke Jan Bøgh er et godt bud på manden, der skal tage ordet udadtil. Intet har foreløbigt tydet på, at Lars Larsens søn, Jacob Brunsborg, har lyst til at tage ordet, så Jan Bøghs rolle kan blive både tydeligere og mere offentlig fremover.

Foreløbig har vi hørt små pip, som antyder, at man skal lytte til ham. F.eks. om det arbejde med en forvandling af Jysk, så det digitale salg rykker helt frem i planerne, mens de fysiske butikker godt nok stadig vil være vigtige, men udfordringen bliver at vinde den digitale kamp om kunderne.

Jannik Lawaetz. Foto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere

En god idé i bagagen

For et par år siden vandt det danske iværksætterfirma Luggage Hero Berlingske Business’ iværksætterkonkurrence. Men allerede inden var det lille danske firma, der håndterer bagagen, når man f.eks. bor i Airbnb-lejligheder rundt om i verden, godt på vej ud over stepperne.

Stifter Jannik Lawaetz så simpelthen rigtigt – at der var et hul i markedet, da han selv havde problemer med sin bagage under et ophold i Barcelona. For i stedet for at beklage sig gik han i gang med at løse problemet.

Det har ført til flere omgange af investeringer, både store og små af slagsen, og nu er man så langt med selskabet, at man har købt en stor amerikansk konkurrent og dermed sikret sig bedre adgang til nye byer på det vigtige amerikanske marked.

Samtidig skruer man op for samarbejdet med en af de store udbydere af Airbnb-services, og det kan være adgangsnøglen til for alvor at få selskabet op at flyve.

 

Ugens tabere

Jan Bech Andersen. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Hvornår løfter Bech-millionerne Brøndby ud af mismodet?

Forhåbentligt har Brøndby-ejeren, Jan Bech Andersen, meget, meget dybe lommer. I hvert fald har Jan Bech Andersen og hans rådvilde ledelse omkring ham slået nogle gevaldige økonomiske tab i grønsværen på Vestegnen.

Brøndby har svært ved at komme tilbage til den position, som klubben selv mener er naturgiven, nemlig i den absolutte top i den danske superliga. Det seneste regnskab viser igen igen et alt for stort tab for så økonomisk en lille klub som Brøndby. Et minus på 42 mio. kr. Nu er det børsnoterede selskab så på jagt efter friske 100 mio. kr.

En ting er de dårlige resultater på banen, noget andet er endnu dårligere resultater på det vigtige område køb og salg af spillere. Transferindtægter nu sat til nul.

Samtidig er det noget værre rod, at hovedaktionæren i tide og utide låner penge ud til den betrængte klubkasse. Nuvel, klubejer Jan Bech Andersen må gøre med sine penge, hvad han vil. Blot ærgerligt, at Bech-millionerne ikke kan løfte Brøndby ud af mismodet.

Karen Frøsig. PR-foto Fold sammen
Læs mere
Foto: PR-foto.

Sydbank ikke i »livstruende krise« men ...

Indrømmet, gossipperne har været lidt hårde ved Sydbank-topchefen Karen Frøsig i nogen tid nu. Hård, men retfærdig.

Sydbank er kommet i klemme som (for) lille storbank i Danmark. Omkostningerne stiger, mens indtjeningen falder. Det er ikke en strategi, banken kan holde til i længden.

Karen Frøsig siger til Børsen, at banken ikke befinder sig i »en livstruende situation.« Og det er nok rigtigt, men hvis først banken er derude, er det som regel for sent at gøre noget, og i så fald bliver det næppe med Frøsig for bordenden.

Sydbank har kopieret Jyske Banks beslutning om negative renter for store indeståender. Profitten herfra rækker dog som en skrædder i helvede.

Noget kunne tyde på, at Sydbank skal hen i 2020 – med det forventede skifte på formandsposten fra Torben Nielsen til Jørgen Høholt overstået – før banken for alvor tager hul på projekt »genopretning eller fusion«.

Jacob Olsen. Foto: Linda Kastrup Fold sammen
Læs mere

Gubi har ramt muren

Rigtig meget er lykkedes for Jacob »Gubi« Olsen. Han har forandret en mindre, fortrinsvis dansk design- og møbelvirksomhed, Gubi, til et internationalt stilikon. Så vidt så godt, og respekt for det.

Nu synes de imponerende vækstrater og ikke mindst indtjeningen at være udfordret. Pudsigt nok stort set samtidigt med, at Jacob Olsen solgte hovedparten af virksomheden til kapitalfonden Axcel og pengetanken Augustinus Fonden. Med en lille rund milliard kroner til Jacob Olsen.

Hvor galt det står fat, vides ikke – regnskabet er endnu ikke på gaden. Men det rumler i de hellige haller i Gubi – i direktion og bestyrelse. Jacob Olsen har fundet ud af, at han ikke dur som topchef og har derfor overdraget direktørkasketten til Kenni Riise for i stedet at iføre sig kasketten som kreativ udviklingsdirektør.

Nu er det bare sådan, at nok så kreative ideer skal forbi CEOens bord, før de kan føres ud i livet. Og så er spørgsmålet, om den kreative direktør og den administrerende direktør arbejder med de samme regnemodeller.