Ugens op- og nedture i dansk erhvervsliv

Her er denne uges tre vindere og tre tabere

Ole Andersen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ugens vindere

 

1. Pyha, endelig spiller det

Der var uden tvivl en del år, hvor turen fra København til Vestjylland og Bang & Olufsens hovedsæde i Struer føltes ekstra lang for Ole Andersen. Opgaven med at vende Bang & Olufsen til at blive en kommercielt bæredygtig virksomhed var langt større end antaget, da han tog jobbet i 2010. Det har han tidligere blankt erkendt. Bang & Olufsen havde sovet i timen og var ikke kommet med på det trådløse tog, der kørte i 00erne. Det skulle Ole Andersen ændre. Med Tue Mantoni som topchef lykkedes det aldrig helt. Men det ser det ud til at gøre med Henrik Clausen som direktør. For pludselig tjener virksomheden penge både på driften og på bundlinjen. Det ligner mission accomplished for Ole Andersen i Bang & Olufsen, så han måske snart kan takke af som formand efter otte år og med god samvittighed. Selv om turen til Struer nu måske snarere er blevet et tiltrængt pusterum væk fra København og den pinagtige hvidvasksag, der ruller i Danske Bank, hvor Andersen også er formand.

Henrik Lind. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Dam Kristensen.

2. Jackpot til rigmanden Lind

Han har længe været på vej ud af livsværket Danske Commodities. Men det viste sig sværere for erhvervsmanden Henrik Lind at kappe navlesnoren til det selskab, han stiftede tilbage i 2004, end han nok lige havde regnet med. Tilbage i 2014 prøvede han at trække sig ud af selskabet og overlade ledelsen til andre. Men det gik helt galt, og Lind måtte selv tage tøjlerne igen i 2016 for at få selskabet på ret kurs. Sidste år kunne Berlingske så afsløre, at Lind havde hyret FIH Partners til at sælge selskabet, så han kunne hellige sig andre projekter. Men ingenting skete. Faktisk var der så stille om Danske Commodities, at der i finanskredse blev hvisket om, at Lind nok havde droppet at sælge. At der nok ikke var nogen, der var klar til at betale de tre-fire milliarder kr., han gik efter. Men pludselig, ud af det blå kom forleden nyheden om, at Equinor, det norske energiselskab, der tidligere hed Statoil, køber Danske Commodities for 400 mio. euro (tre milliarder kr.). Ifølge aftalen kan Lind trække sig fra selskabet om 12 måneder og endelig hellige sig andre investeringer.

 

Kim Fournais. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe.

3. Sådan, så er der ryddet op i Saxo Bank

Kim Fournais kunne sætte et stort fedt flueben på to do-listen i denne uge, da han færddiggjorde den oprydning, han som topchef og medejer satte i gang i Saxo Bank tilbage i 2015. Dengang, da medstifter Lars Seier Christensen trak sig endnu længere væk fra driften og lod Fournais tage styringen i finansvirksomheden, satte Kim Fournais gang i en oprydning, der siden har betydet lukning og frasalg af flere virksomheder og områder, som ellers engang i en ikke så fjern fortid blev set som store muligheder og klare fokusområder. Det var dengang. Nu er der fokus på kerneforretningen i Saxo Bank, nemlig digital infrastruktur til investorer og banker. Tidligere i år solgte Saxo Bank derfor sin Saxo Privatbank, den tidligere Brørup Sparekasse, til Alm. Brand, og i denne uge solgte Saxo Bank så betalingsvirksomheden Saxo Payments til kapitalfonden EQT. Hele frasalget havde en værdi af knap to milliarder kr., heraf røg de 750 mio. kr. ned i kassen i Saxo Bank. Frasalget af Payments er en vigtig milepæl for Saxo og Fournais, som nu kan kalde sig endnu mere fokuseret.

Ugens tabere

 

1. Dummebøde til juraens grand old man

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at seniorgossipperen er fascineret af advokatbranchen. Både af pengene og dramaerne, men sørme også af de skuespil advokaterne kan få sat op på de skrå brædder i landets retssale. Nuvel, det er ikke lige kønt hver gang.

Tag nu branchens grand old man den 76-årige iltre advokat Karoly Németh, for hvem passion, temperament og personlige holdninger synes at spille en lige så stor rolle som juraens kringelkroge. Senest er han blevet idømt en bøde af branchens egen høje ret, Advokatnævnet, på 100.000 kr. for at have fornærmet en dommer i forbindelse med en udeblivelsesdom.

Nævnet mener, at Németh har »tilsidesat god advokatskik ved at være fremkommet med uacceptable ytringer,« som det hedder i Advokatnævnets afgørelse.

Og det er jo en alvorlig sag sådan at formærme en dommer. Gad dog vide, om Karoly Németh i sit inderste jeg ikke gerne betaler en bod på 100.000 kr. for at have fået luft for sine frustrationer i retten.

Karoly Németh Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen.

2. Kammeradvokaten en tur på grønttorvet

Og lad os fortsætte lidt i samme spor. En af de største i advokatbranchen lige nu er Boris Frederiksen, bestyrelsesformand hos Kammeradvokaten, der er statens advokat i en række sager. Knivskarp jurist med et køligt overblik. Kong kurator par excellence.

advokat Kristian Elvang, en af Boris Frederiksens kolleger, har vovet at stille spørgsmål til de honorarer, som tilflyder konkursadvokaterne. Og hvad værre er - Elvang mener, at statens advokat beregner sig højere timepriser end de aftaler, som Kammeradvokaten har indgået med finansministeriet. Elvang fik dog i første omgang et nej fra Skifteretten til sin anmodning om at få honorarerne sat ned.

Aktuelt er der tale om en konkret sag. Men det stiller uvægerligt det brede, generelle spørgsmål, at honorartimerne ved konkurser udregnes i elastikmetermål. For udenforstående kan det være svært at følge med i, hvad der er ret og rimeligt.

Boris Frederiksen har ikke meget til overs for klagen fra kollega Kristian Elvang. »Elvang sammenligner æbler og pærer,« lyder afvisningen fra Kammeradvokatens formand til Berlingske Business.

Boris Frederiksen Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen.

3. Harlangs triste slutspil

Lad os slutte den juridiske rundrejse med punktummet i en trist og kedelig sag, som advokatstanden givetvis helst ville have været foruden, nemlig Østre Landsrets stadfæstelse af afgørelsen fra Sø- og Handelsretten i konkurssagen mod den 65-årige advokat Christian Harlang.

Harlang har under sagen forsvaret sig med, at konkurssagen har været et »magtovergreb foretaget af embedsværket.« Dette angreb har Landsretten dog ikke ladet sig afskrække af. Det er såvel Harlang personligt som Harlangs advokatanpartsselskab, der er taget under konkursbehandling. Harlang har i øvrigt også fået en disciplinær straf fra Advokatnævnet på 100.000 kr.

Dermed synger en lang juridisk karriere for Harlang på sidste vers. Kendt som forsvarsadvokaten, der tog de svære sager, bla. Thule-sagen, Irak-sagen og ikke mindst som advokat for den røde fond, Enkefru Plums Støttefond, der endte med at gå konkurs, med Harlang i en trist hovedrolle.

Christian Harlang Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen.