Ugens finte: Sælg aktier i Amagerbanken

Uanset om man som aktionær tror på at Amagerbanken overlever eller ej, er der god mening i at sælge eksisterende aktier i banken, og så i stedet købe nye aktier til favørkurs.

Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Om Amagerbanken overlever er stadig et noget uafklaret spørgsmål. Men selv for trofaste aktionærer, der tror på bankens overlevelse, er der god mening i at sælge eksistende aktier nu, og i stedet tegne nye aktier til favørkurs.

Lad os tage et eksempel: Marianne Amagerberg ejer 1.000 Amagerbank-aktier. De kan i dag sælges for op til 7,25 kr., hvilket i øvrigt er 37 pct. mere end i går, og 76 pct. mere end i forgårs, hvis man justerer for værdien af de tegningsretter, som alle aktionærer har modtaget.

Læs også: Amagerbanken på kant med loven

Marianne har altså aktier en en værdi af 7.250 kr., men hun hun modtager også 9.000 tegningsretter, der giver ret til at købe nye aktier til blot 3 kr. stykket. Marianne tror på at banken overlever, og ønsker derfor ikke at få sin ejerandel udvandet. Så hun ønsker at eje 10.000 Amagerbank-aktier efter det nuværende aktiesalg, hvis det går som planlagt.

Det betyder, at hun skal købe 9.000 nye aktier, som vil koste 27.000 kr., og hun vil derefter eje 10.000 aktier, som med dagens kurs har en værdi på 72.500 kr.
 
Men i den situation vil det smarteste være at sælge alle 1.000 eksisterende aktier, og modtage 7.250 kr. Hun kan kun tegne 9.000 nye aktier, men hun kan købe 1.000 tegningsretter på Fondsbørsen. De koster i øjeblikket 92 øre stykket, eller i alt 920 kr. Hun tegner så i alt 10.000 nye aktier til 3 kr. stykket. Det koster hende altså 30.000 kr., plus de 920 kr. hun har givet for de 1.000 tegningsretter, altså i alt 30.920 kr.

Læs også: Ekspert: Lad være med at købe Amagerbanken-aktier

 De 10.000 aktier vil naturligvis også, efter dagens kurs, have en værdi på 72.500 kr., men de vil kun have kostet hende 30.920 kr. minus de 7.250 kr. hun har solgt sine eksisterende aktier for, eller i alt 23.670 kr., mens hun skal hoste op med 27.000 kr. for at købe de nye aktier, hvis hun ikke sælger dem hun allerede har.

En yderligere fordel er, at hvis det rent faktisk i løbet af salgsperioden, der løber fra på tirsdag til den 7. september bliver i tvivl om hvorvidt banken vil overleve, så vil hun ikke blive skadet af et eventuelt kursfald. Hun kan også roligt tegne de nye aktier, for tegningen bliver annulleret, hvis banken ikke kommer i mål med kapitalforhøjelsen. I den situation vil hun alene have mistet de 920 kr. hun har brugt til at købe tegningsretter for.

Læs også: Ree glad for Nykredits støtte til Amagerbanken

Den eneste situation, hvor strategien kan give bagslag, er hvis Amagerbanken aflyser sin kapitalforhøjelse, men alligevel overlever, eksempelvis fordi banken beslutter at sælge sit filialnet eller på anden måde får skaffet de nødvendige penge. I den situation vil hun ikke modtage nye aktier, og derfor ikke længere være aktionær i banken.