Ugebrev: Vestjysk Bank var aldrig rigtigt til salg

Meget tyder på, at staten med en eje­randel på 67 procent i Vestjysk Bank reelt aldrig har øn­sket at sælge banken eller at splitte den op.

Hvis staten ville sælge Vestjysk Bank, var det også sket: Det er alene er spørgsmål om pris, skriver Økonomisk Ugebrev. Fold sammen
Læs mere
Foto: Johan Gadegaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De seneste måneder er der kommet et stigende regionalt politisk pres på regeringen for ikke at sælge eller splitte Vestjysk Bank op. Frygten er nemlig, at afvikling af en selvstændig Vestjysk Bank vil spolere sammenhængskraften i en hele regionen og tørlægge finansieringen af de mange små og mellemstore lokale erhvervsvirksomheder.

Ved fusion af hele Vestjysk Bank ind i en større bank anses det for sandsynligt, at det vestjyske udkantsom­råde vil blive overladt til sig selv, fordi det ikke opfattes som en økonomisk sund region med de store kom­mercielle muligheder for en typisk storbank med lav risikovillighed. En ny storbank i regionen ville derfor an­tageligt gå i realkredittens fodspor ved at skrue kraftigt ned for kreditgivningen.

Det kan ikke undre, at lokale politikere og erhvervsfolk er dybt bekymrede over trus­len om at miste deres eneste lokale bank, der kan løfte finansiering af SMV-virksomheder. I mange tilfælde er det også den bank, der kender mange af SMV-virksom­hederne gennem mange års samarbejde. Vurderingen er, at lægges kreditvurderingen ind i et stort standardi­seret system med en hårdere kredithåndtering, vil det forstærke den eksisterende økonomiske krise i det vest­jyske.

Derfor er torsdagens melding fra Vestjysk Banks bestyrelse (og ikke staten som hovedaktionær) om, at et salg er droppet, ikke overraskende. Heri oplyses det, at salget indtil videre er opgivet, fordi »de modtagne tilbagemeldinger indikerer, at et eventuelt salg på nu­værende tidspunkt vil skulle ske til væsentlige lavere værdier set i forhold til den bogførte værdi af bankens aktiver.«

At banken ikke kan sælges til en værdiansæt­telse på kurs/ indre værdi på én, burde ikke være en over­raskelse for nogen med den aktuelle kreditusikkerhed. Staten har altså sat overliggeren på priskravet så højt, at det på forhånd burde være klart, at salget ikke blev til noget. Eller med andre ord: Hvis staten ville sælge, var det også sket: Det er alene er spørgsmål om pris.

I sidste ende er det dog også langt det bedste scenarie for staten at holde hånden under en samlet Vestjysk Bank. Sælges hele banken – eller sælges den i bidder – ventes det at skabe så store regionale problemer, at staten i ste­det vil få en ekstra regning på mange milliarder kroner i forøget regional erhvervsstøtte.

Alternativet – at sende Vestjysk Bank i Finansiel Stabilitet – vil have samme effekt.

Læs hele artiklen i Økonomisk Ugebrev nr. 41.

Tilmeld dig Økonomisk Ugebrevs gratis nyhedsmail her