Ugebrev: Nyt dårligt år for A.P. Møller - Mærsk

Efter rædselsåret 2006, hvor containerrederiet Maersk Line blev hårdt ramt af faldende rater for fragt af containere, har flere iagttagere set lys forude i 2007, men den tror Aktieugebrevet ikke på.

- På trods af glade julebudskaber fra containerrederier og enkelte analytikere er der ikke noget, der tyder på, at containerraterne er ved at vende. Selvom aviserne har skrevet om udsigt til højere rater i 2007 er der ikke signaler, der fundamentalt peger i den retning, skriver Aktieugebrevets shippingekspert, Lars Bjørnvik i en kommentar.

På det seneste har der ellers været positive signaler for Maersk Line. Ifølge Drewry Shipping Consultants vil raterne sandsynligvis gå mere op end ned i de kommende måneder, og samtidig er det lykkedes Maersk Line at hæve prisen på fragt mellem Sydamerika og Europa samt mellem Asien og Sydafrika.

- Der har været tale om, at spotraterne for containertransport har løftet sig en smule i efteråret, men man skal være opmærksom på, at der er tale om spotmarkedet i en højsæson med fuldt bookede skibe. Derfor er det ganske normalt, at raterne stiger. Lakmusprøven kommer her i vintermånederne, som er en udpræget lavsæson - lykkedes det for rederierne at få hævet raterne her ser det meget lysere ud - men der er ikke meget der taler for, at rederierne skulle få held med det, mener Lars Bjørnvik.

En ændring i de toneangivende fragtrater har stor betydning for bundlinien hos A.P. Møller - Mærsk. En ændring i fragtraterne på 1 pct. betyder en ændring på bundlinjen hos A.P.

Møller - Mærsk på 1 mia. kr.

- Drewry forudser et yderligere fald i raterne på 1,6 pct. og 2,0 pct. i henholdsvis 2007 og 2008. Flere aktieanalytikere forudser et ratefald i 2007 på 3-4 pct. Selvom der er tale om en uholdbar situation for containerrederierne viser historien, at vi de næste par måneder er inde i lavsæsonen for containertransport med umiddelbar bund omkring det kinesiske nytår. Alt i alt er der intet hastværk for investorerne med igen at få A. P. Møller - Mærsk ind i porteføljen før en retning er mere tydelig, lyder vurderingen fra ugebrevets rederimand.

RB-Børsen