Uffe kæmper for at få sin gård tilbage

»Kampgejsten er der endnu,« siger den forgældede økolog Uffe Bie, der som mange andre er gået konkurs. Nu forsøger han at finde en investor, som ved den forestående tvangsauktion kan afgive et bud på gården.

Uffe Bie håber at finde en investor eller investorer, der ved den forestående tvangsauktion byder og køber gården. Dermed kan han fortsætte på den økologiske farm, som han i øvrigt planlægger at udvide med 80 til 310 malkekøer. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Uffe Bie fortæller, at han står i en ekstremt vanskelig situation. Det gjorde han også sidst, vi snakkede sammen for godt et halvt år siden. Dengang havde han lige indgivet konkursbegæring. I dag fatter han stadig ikke, hvorfor Jyske Bank valgte at sige ja til at lade ham gå konkurs i stedet for at eftergive ham en god del af gælden, så han økonomisk kan komme på ret køl igen.

Man bliver overrasket over, hvor langt den konkursramte 50-årige jyske landmand er nået i sin langvarige økonomiske og givetvis også menneskelige krise, der kulminerede i januar med en konkurs.

»Jeg arbejder på at skaffe investorer uden for landbruget og håber på at overleve som landmand. Jeg har været ude at undersøge det private lånemarked, hvor der er mulig­heder for skaffe penge,« siger Uffe Bie.

Uffe Bie er moderne økologisk mælke­producent og kan skrive sig på den lange listen af landmænd, der er gået fallit. Han har ejet en gård med 230 malkekøer. Farmen har tre malkerobotter til at malke køerne. Kurator har valgt at indsætte ham til foreløbigt at drive gården videre, for det er han bedst til.

Trak stikket ved årsskiftet

Det lyder som et vovet projekt, han har gang i, når Uffe Bie nu kæmper for at få sin gård tilbage, selv om han ved årsskiftet kørte helt sur i det og trak stikket. Mælke­producenten fra landsbyen Ejstrupholm mellem Brande og Silkeborg, synes, at han driver et godt og sundt landbrug, men erkender også, han har alt for høj gæld. Han skylder 34 mio. kr. til Jyske Bank og Nykredit. Drømmen er, at han, hustruen og parrets fire børn kan blive på gården med det hvidkalkede stuehus fra 1885, hvor familien har boet gennem 23 år.

Uffe Bies meget vanskelige satsning er at finde en eller flere investorer, der ved tvangsauktionen efter sommerferien byder på og køber gården til en væsentligt lavere pris, end den er blevet udbudt til. Nykredit og Jyske Bank har gennem en ejendomsmægler udbudt gården til 22,5 mio. kr.

»Ja, hvad ved jeg. Måske ender det med, at gården på aktionen sælges til 17-18 mio. kr. Sker det, vil vi, altså min partner eller partnere og jeg, stifte et selskab, hvor jeg kommer til at stå for driften af gården,« siger Uffe Bie.

Uffe Bie, landmand

»Jeg sagde til banken, at så kan I sgu’ selv komme til at passe køer. I begyndelsen af januar indgav jeg konkursbegæring i den lokale ret.«


Han har været i toppen af dansk landbrug og var indtil sidste efterår formand for branche­organisationen Landbrug & Føde­varers økologisektion. Dagen før juleaften 2014 opgav han i første omgang kampen. Han afleverede nøglen til gården til Jyske Bank, som lukkede alle hans konti.

»Jeg sagde til banken, at så kan I sgu’ selv komme til at passe køer. I begyndelsen af januar indgav jeg konkursbegæring i den lokale ret. Hvis tingene kan lykkes, har jeg ikke opgivet håbet om at få lov til at blive her og fortsætte livet på gården,« siger han.

Selv om ejendomsmæglerfirmaet Landbrugsmæglerne længe har haft økogården til salg for 22,5 mio. kr., har ingen interesserede købere budt, da ikke kan få landbruget finansieret.

»Ender det med, at Jyske Bank i forbindelse med tvangsauktionen må afskrive min gæld til dem på 14-16 mio. kr., skal jeg garantere dig for, at jeg kan få driften til at køre rundt,« siger Uffe Bie.

Håber på gældssanering

Indtil videre må han ikke eje noget. Men som erhvervsdrivende kan man få sin gæld sa­neret efter tre år. Med den mulighed forbereder han sig allerede nu så småt til måske igen om nogle år at kunne få foden under eget bord.

Mælken, ja den leverer han stadig til Arla Foods. Der er stor mangel på økologisk mælk, og økologer får i øjeblikket de hidtil bedste afregningspriser hos mejerigiganten.

»Det er kanon,« siger han.

»Jeg er ikke gået psykisk ned over, hvad jeg har oplevet. Overhovedet ikke. Kampgejsten er der endnu. Jeg håber at kunne realisere mine tidligere planer om at udvide med 80 køer og en ekstra malkerobot. Det vil gøre produktionen endnu sundere,« fastslår Uffe Bie.

Og i øvrigt, hvis man er en gruppe på otte-ti personer, giver familien Bie gerne mod betaling af et mindre beløb en rundvisning på gården. Den ligger ved den godt 11 km lange vandre- og cykelrute på stier i naturen ved Ejstrupholm og Thorlund.

Ruten er en del af initiativet »Spor i Landskabet«, som er et af Landbrug & Fødevarers projekter, der har fået økonomisk støtte fra bl.a. Nordea Fonden og Naturstyrelsen. Gårdbesøget er et tilbud, som bl.a. mange 8.-10. klasser benytter sig af.