Uenighed om Vistas sikkerhed

Debat. Microsofts Vista er endnu engang blevet omdrejningspunkt i en debat. Denne gang, om sikkerheden i det nye operativsystem er godt nok. Meningerne er delte.

Microsoft har en uforlignelig evne til at blive it branchens mest populære samtaleemne. Således er det også gået med gigantens nye flagskib af et styresystem, Vista. Særligt forsinkelser og spekulationer om sikkerhed har røvet overskrifterne i medier overalt på kloden.

Og netop debatten om sikkerheden i Vista fik en indsprøjtning, da to af de helt store producenter af sikkerhedssoftware Symantec og McAfee rettede massive verbale skyts mod Microsoft. Sidstnævnte købte i den forgangene uge en helsides annonce i Financial Times, der i sin udformning var et brev fra George Samenuk, der er direktør og bestyrelsesformand for McAfee. Under overskriften "Microsoft Increasing Security Risk with Vista", hvilket direkte oversat betyder, at Microsoft øger sikkerhedsriskoen med Vista, kritiserede han Microsoft for at lukke sikkerhedsproducenterne ude af Vista.

Hvilket er præcis den samme kritik som Symantec har disket op med.

- Microsoft har været meget lidt åbne med informationer, så vi ved ikke, hvordan vi skal integrere vores løsninger i Vista, siger Ken Willén, der er sikkerhedsekspert fra Symantec.

Satser på egne programmerKritikken tager desuden udgangspunkt i, at Microsoft nu satser mere på koncernens egne sikkerhedsprogrammer og samtidig har forsøgt at lukke nogle sikkerhedshuller ved at foretage ændringer i operativsystemet. De ændringer vanskeliggør brugen af andre softwareproducenters programmer.

- De har udviklet funktionen PatchGuard, der hindrer programmer adgang til systemets kerne. Når vi ikke kan integrere vores programmer fuldt ud, kan vi heller ikke yde optimal beskyttelse, forklarer Ken Willén.

Urimelig kritkBlandt mere upartiske eksperter er der uenighed om kritikkens berettigelse. Direktør Lars Neupart fra Neupart A/S, der leverer konsulentydelser inden for informationssikkerhed, vurderer, at de store producenters raslen med sablerne i højere grad handler om at bevare en markedsposition end egentlige bekymringer for sikkerheden.

- Ud fra et fagligt synspunkt mener jeg ikke, at det er rimeligt at sige, at sikkerheden i Vista bliver dårligere af, at Symantec og McAfee ikke er med. Så jeg ser det umiddelbart ikke som et voldsomt problem, forklarer han.

Overordnet mener Lars Neupart, at Vista tilbyder nogle sikkerhedsmæssige forbedringer, hvor nogle af de huller, der var i Windows XP, bliver rettet.

Ikke godt for det frie valgHos sikkerhedsvirksomheden Virus112 kan man godt følge en del af bekymringerne fra producenterne. Særligt er sikkerhedsekspert Chris Østergaard ked af at valgmuligheden hos forbrugeren bliver reduceret.

- Jeg mener, at det skal være op til forbrugeren selv at vælge, hvilket sikkerhedsprogram, man vil benytte. Der ligger en vis tryghed i at bruge det, man kender og er vant til, forklarer han.

Chris Østergaard tror på, at Microsoft laver ændringerne af god vilje, og ikke fordi de andre softwareproducenter skal skubbes ud af markedet. Men han finder det bekymrende at konkurrencen bliver mindre.