Uenighed i EU om at fjerne roamingafgifter

Presset på helt at få fjernet udlandspriserne på mobiltelefoni og databrug i EU fra 2015 vokser, efter at det ikke lykkedes ministrene at blive enige.

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) deltog på EU-ministermødet, hvor man forsøgte at blive enige om at få fjernet roamingafgifterne i EU, hvilket Danmark støtter. Foto: EU-Ministerrådet Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er stadig uenighed mellem de 28 EU-lande om, hvordan ekstraafgifterne på at bruge mobiltelefonen og dataforbindelsen i udlandet skal fjernes, sådan som det er planen, at det skal ske allerede om et år.

De 28 ministre med ansvar for teleområdet mødtes torsdag men kunne ikke blive enige, og derfor kan forhandlingerne med Europaparlamentet ikke begynde. Flere lande mener, at der er behov for tid til at få set på, hvad der vil ske, hvis de helt fjerner ekstraafgifterne.

Parlamentet stemte i april i år for, at det senest i december 2015 skal koste det samme at bruge sin telefon hjemme og i de øvrige 27 EU-lande.

Kompleks situation

Den såkaldte roamingafgift, som EU gennem flere år har tvangsnedsat hver sommer, er en del af en større telepakke, som også handler om at sikre netneutralitet, altså ligebehandling af al slags datatrafik på Internet, så ingen kan få lov at købe sig til, at netop deres internettjeneste kommer bedre og hurtigere frem end andre i en slags overhalingsbane, som så vil presse andre nettjenester ned i fart.

»Det er en virkelig kompleks situation. Medlemslandenes synspunkter er meget forskellige. Fra og med i morgen vil arbejdet fortsætte på embedsmandsniveau for at forsøge at nå til enighed om en fælles position,« sagde den italienske statssekretær med ansvar for teleområdet, Antonello Giacomelli, efter mødet torsdag.

EU-landene er enige om, at der skal ske noget snarest, men så ophører enigheden også.

Frygt for prisstigninger

Den svenske bolig- og byudviklingsminister Mehmet Kaplan bakker ønsket om at få roamingpriserne ned men frygter også lidt for konsekvenserne.

»Lad mig være tydelig: Sverige støtter målet om at få roamingpriserne ned. Men der er en stor risiko for, at virksomhederne (teleselskaberne, red.) vil øge indenrigspriserne for at kompensere for det, som de taber på den sløjfede roaming,« siger han til det svenske nyhedsbureau TT.

Bekymringen går navnlig på, at de såkaldte engrospriser - altså den pris, som teleselskaberne tager af hinanden, når konkurrentens kunder skal have forbindelse med en kunde på deres eget net eller omvendt - vil få et vred opad. Engrospriserne bliver nemlig lige nu ikke reguleret, hvorimod EU i flere år har reguleret de priser, som man som forbruger betaler for at bruge sin telefon eller mobildataforbindelse.

Ministrene er enige om, at målet skal være at forhindre en situation, hvor de hjemlige priser stiger for at udligne de tab, som selskaberne får, hvis roamingafgiften helt fjernes.

Danmark bakker op

Telemyndighederne i EU-landene - for Danmark er det Erhvervsstyrelsen under erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) - er i øjeblikket i gang med at analysere mulige tiltag. Deres rapport kommer til december.

Henrik Sass Larsen deltog i mødet som Danmarks repræsentant. Han har tidligere slået fast, at Danmark støtter at få afskaffet roamingafgiften.

Den østrigske infrastrukturminister Alois Stöger er dog sikker på, at roamingafgiften forsvinder om et år.

»Det er nu blevet sikkert, at det vil lykkes at afskaffe roamingafgifterne,« siger han til det østrigske nyhedsbureau APA efter ministermødet.

EU mener, at roamingafgifterne lægger hindringer i vejen for den frie bevægelighed, også for arbejdskraften, i EU. Det har været den primære begrundelse for at tvinge priserne ned år for år og nu ønske dem helt væk, så man ikke mærker på pengepungen, om man befinder sig i det ene eller det andet EU-land.

Telia: Mindre og mindre indtægter fra roaming

Topchefen for Nordens største telekoncern, svensk-finske Telia, Johan Dennelind, sagde tidligere i år i et interview med Berlingske, at fjernelse af roamingafgiften vil kunne give teleselskaberne langt større fordele end ulemper.

»Vi har jo haft alt for høje roamingafgifter. Det må vi bare indse og erkende. Nu må vi i stedet sørge for, at kunderne forbliver på vores net i stedet for, at de slår telefonen fra. Der er store muligheder i at beholde kunderne »på« hele tiden, uanset om de er hjemme eller i udlandet. Det giver en indtægtsmulighed, og det er bedre at få lidt end slet intet. Dér har vi nok bidt os selv i halen tidligere. Så vi siger ja til, hvad der sker i EU,« sagde han og slog fast, at en mindre og mindre del af Telias indtjening kommer fra roaming.