Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Udviklingsbistand er ikke bare godt for verdens fattigste, det kan også være en god forretning for danske virksomheder. Sidste år omsatte konsulentvirksomheden Niras’ afdeling for international udvikling for 260 millioner kroner, og afdelingen har i løbet af fem år nærmest fordoblet både antallet af medarbejdere og omsætning.
»Nogle i denne branche vil mene, at profit er et mærkeligt begreb i forhold til udviklingsbistand. Men det synes jeg ikke, man kan sige, så længe det, man leverer, er i orden,« siger Sven Vejen Hindkjær, direktør for Niras International Consulting Danmark.
Forretningsområdet har været en del af Niras siden 1970erne, men selskabet har satset massivt på området de seneste år, blandt andet gennem opkøb af en række danske og internationale konkurrenter. I dag står afdelingen for en femtedel af koncernens samlede omsætning, er nordisk markedsleder på sit felt og har kontorer i 22 lande verden over.
»Det går godt. Rigtigt godt. Vi har bevidst investeret i sektoren, og det har vist sig at være en god investering,« siger Sven Vejen Hindkjær.
Alt fra Danida er interessant
Det er blandt andet kontrakter for Udenrigsministeriets udviklingssamarbejde, Danida, der har sat skub i forretningsområdet. Niras ser som udgangspunkt alle Danidas udbud som interessante og byder ind på størstedelen af dem. Nu er selskabet for syvende år i træk den virksomhed, der vinder flest af Udenrigsministeriets kontrakter, og Danida-midlerne sikrede sidste år afdelingen nye ordrer for 63 millioner kroner.
»Vi har opbygget en meget bred portefølje af projekter, som gør, at vi favner mange områder; helt fra meget tekniske vandforsyningsprojekter til demokratisering,« siger Sven Vejen Hindkjær og understreger, at det handler om at udnytte synergieffekterne.
»Fidusen er lidt, at hvis man bare tog de enkelte enheder i de enkelte lande, ville vi ikke være specielt stærke, men når man lægger dem sammen, er der noget at give af,« siger Sven Vejen Hindkjær.
Niras er i dag med på mere end 170 langsigtede udviklingsprojekter og samarbejder både med Danida, udviklingsbanker og tilsvarende organisationer i en række andre europæiske lande. Det er med til at give dem den tyngde, der ifølge Einar Hebogård Jensen, chef for Udenrigsministeriets humanitære kontor, er essentiel for, at en virksomhed kommer i betragtning.
»Typisk er det en bestemt type virksomhed, der går efter at byde på den slags opgaver. Det kræver, at man har en faglig ballast og en vis ekspertise i huset samt naturligvis de rigtige CVer. Det har sådan nogen som Niras og COWI. Du bliver ikke kun vurderet på størrelsen, men den er vigtig, hvis du skal byde på mange projekter,« siger Einar Hebogård Jensen.
Læs også: Brancheanalyse af danske rådgivende ingeniører
Passer på profilen
Niras International Consulting har i dag 200 medarbejdere fordelt over hele verden. Men selv om afdelingen vokser både i omfang og omsætning, er afkastet ikke voldsomt. Sven Vejen Hindkjær understreger, at virksomheden naturligvis gerne vil tjene flere penge, men at det er væsentligt, at kvalitet og pris passer sammen.
»Lønsomheden ligger pænt i forhold til, hvad virksomheden forventer. Og så er det klart, at området passer ind i den bæredygtige profil, og det, tror jeg, er bevidst,« siger Sven Vejen Hindkjær og tilføjer:
»Man skal også huske på, at Niras er fondsejet og medarbejderejet, så der er ikke nogen store kapitalejere med en kortsigtet horisont, som prøver at presse penge ud. Alt overskud bliver investeret i udviklingen af virksomheden igen.«
Dansk base er en fordel
Niras oplever, at både samarbejdet og konkurrencen på udviklingsområdet i stigende grad internationaliseres, og målet for afdelingen er også at vokse yderligere, særligt i udlandet. Sven Vejen Hindkjær ser dog positivt på det danske udgangspunkt.
»Jeg tror, det har været rigtig godt for os at have basen i Danmark, men efterhånden som tiden er gået, er de fleste af dem, der er ansat i vores forretningsenhed, ikke danskere. Så vi betragter os måske mere som internationale, selv om det selvfølgelig har dansk islæt,« siger Sven Vejen Hindkjær og uddyber:
»Strukturen er fladere end i mange andre lande, og det betyder, at man kan agere mere frit. Det er hurtigere at give folk ansvar, og det er meget stærkt motiverende.«
Læs også: Brancheanalyse: Danske arkitektvirksomheder i stor fremgang