Udvikling i Ukraine bekymrer Carlsberg-chef

De seneste dages voldsomme uroligheder i Ukraine er forfærdelige, siger Carlsberg-chef Jørgen Buhl Rasmussen. På sigt kan det blive et problem for det danske bryggeri.

Uroligheder fortsætter i Ukraine. Her på Uafhængighedspladsen i hovedstaden Kiev. Fold sammen
Læs mere
Foto: DAVID MDZINARISHVILI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De seneste dages dramatiske udvikling i Ukraine bekymrer Carlsberg-chef Jørgen Buhl Rasmussen. Flere hundrede mennesker er såret, og mange har mistet livet i de værste uroligheder, siden Ukraine blev selvstændigt for mere end 20 år siden.

»Det er en forfærdelig situation ikke mindst i det sidste døgn med alle dem, som er blevet dræbt. Det er bekymrende,« siger Jørgen Buhl Rasmussen.

Rusland er klart det vigtigste marked for Carlsberg i den østlige del af Europa. Ukraine udgør endnu en begrænset del af Carlsbergs forretning, men Ukraine er udset til at være et land, hvor Carlsberg gerne vil sælge mere øl.

»Ukraine er blevet mere betydningsfuldt. Det er et stort marked, som burde blive større over tid. Kommer der et tilbageslag nu, ville det være rigtigt ærgerligt. Det er synd, for det er et land, som har så mange muligheder,« siger Jørgen Buhl Rasmusssen,

Han siger, at Carlsberg endnu ikke har mærket en afmatning af salget af øl i landet.

»Men det er klart, at som det eskalerer i øjeblikket, kan det blive alvorligt,« siger Jørgen Buhl Rasmussen.

Det generelle ølmarked i Ukraine faldt i fjor syv-otte pct. på grund af den kraftige økonomiske afmatning, og at vejret var dårligere i 2013 end året før. Samtidig var tallene for 2012 højere end normalt, fordi der i det år blev afholdt europamesterskaber i fodbold i Ukraine og Polen.

Ricky Steen Rasmussen, aktieanalytiker i Nykredit, siger, at for Carlsberg afhænger meget af, hvor længe urolighederne varer.

»På nuværende tidspunkt har situationen i Ukraine ikke haft nogen effekt for Carlsberg. Men det kan blive langvarigt, og derfor kan det få en negativ effekt, selv om Ukraine stadigvæk er et lille marked. Det kan også være med til at påvirke valutakurserne og på den måde få en større betydning for Carlsberg,« siger Ricky Steen Rasmussen.