Udskældt madmærke vinder over trafiklys

EU-parlamentet dropper at indføre et trafiklys-mærke til fødevarer. I stedet bliver et andet mærke med tal og procenter obligatorisk. Vildledning, mener S.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der kommer hverken røde, gule eller grønne mærkater som sundhedsvejledning på fødevarer.

Et forslag om at indføre den simple såkaldte trafiklysmærkning er nedstemt i EU-parlamentet onsdag.

- Jeg synes, det er brandærgerligt. Fødevareindustrien har brugt millioner af kroner på at prøve at påvirke parlamentarikerne, og det er tilsyneladende lykkedes, siger Christel Schaldemose (S), der har kæmpet for de tre farver.

I stedet for de røde, gule og grønne mærkater, skal fødevareproducenter fremover bruge den allerede udbredte GDA-mærkning - "Guideline Daily Amount" eller "vejledende dagligt indtag" - som Forbrugerrådet er modstander af.

Det skyldes blandt andet, at næringsindholdet bliver angivet "per portion" og ikke per 100 gram. Når chipsposer angiver en portion som blot 25 gram, kan det derfor få chipsene til at se helt uskyldige ud, når det gælder indholdet af fedt og salt.

Samtidigt mener Forbrugerrådet, at industriens anbefalede daglige indtag for især sukker er sat alt for højt og ikke tager hensyn til eksempelvis børns lavere behov.

Dansk Industri (DI) glæder sig over, at trafiklyset er ude af spillet.

- Vi mener, at det er for simpelt. Man kan ikke opdele fødevarer i røde, gule og grønne, siger Tanja Buch-Weeke, der er chefkonsulent i DI Fødevarer.

- Næringsinformation er bare ikke nemt. Det er meget svært at forsimple, så man får alle oplysningerne med, siger hun.

Christel Schaldemose mener, at det i alle tilfælde vil være bedre for forbrugeren end den omstridte GDA-mærkning.

- Forbrugerrådet og sygdomsbekæmpende organisationer på både dansk og internationalt plan er helt enige om, at GDA er misvisende. Den kan få mindre sunde fødevarer til at fremstå sundere, end de er, siger Christel Schaldemose.

/ritzau/