Udskældt bank forgylder pensionerede direktører

To tidligere direktører i Danske Andelskassers Bank har sikret sig livslange pensioner. Aftalen får Dansk Folkeparti til at kræve en lovændring.

Af regnskaberne for Danske Andelskassers Bank fremgår det, at to tidligere direktører har opnået pensionsaftaler, der ikke længere er normen i banksektoren. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Danske Andelskassers Bank, der gennem den seneste måned har været udsat for massiv kritik for ulovlige aktielån, har i al ubemærkethed indgået yderst lukrative pensionsaftaler med to tidligere direktører. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Morgenavisen Jyllands-Posten har gennemgået Danske Andelskassers Banks regnskaber for de seneste 10 år. Af regnskaberne fremgår, at de to tidligere direktører Vagn Raun og Bent Jakobsen har indgået pensionsaftaler, der ikke længere er normen i banksektoren.

»Direktionen skal fratræde med livsvarig pension,« fremgår det ifølge avisen af regnskaberne.

Pensionens størrelse er to tredjedele af slutlønnen, og beløbet stiger i takt med den almindelige lønudvikling i banksektoren. Det sikrer de to tidligere bankchefer henholdsvis 180.000 kroner og godt 110.000 kroner om måneden resten af deres liv, skriver avisen. Foruden pensionsordningen har Vagn Raun sikret sig fuld løn frem til 2015 som konsulent.

Ifølge tidligere overvismand og professor ved Syddansk Universitet Christen Sørensen bør aftalen få politikerne til at ændre lovgivningen, så direktørlønninger fremover skal godkendes af generalforsamlingerne, ikke af bestyrelserne.

»Bestyrelserne er sjældent selvstændige, og derfor bør man give aktionærerne bedre mulighed for at træde i karakter,« siger han til avisen.

Danske Andelskassers Bank blev børsnoteret forrige år, og siden har bankens 35.000 private aktionærer tabt mere end 250 millioner kroner.

Dansk Folkepartis erhvervsordfører Hans Kristian Skibby (DF) vil diskutere sagen med erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF).

»Der skal være selvbestemmelse i private virksomheder, men det lyder meget fornuftigt at kræve, at direktørlønningerne bliver taget op på generalforsamlingerne,« siger han.

Det har ikke været muligt for Morgenavisen Jyllands-Posten at få kommentarer fra de to tidligere direktører, og Danske Andelskassers Bank har ingen kommentarer.