Udsigt til rigtigt dårlig vinhøst

Årgang 2007 bliver en kikser for de over 1.000 danske vinproducenter.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bent Midstrup
Det er selvfølgelig vejret, der spænder ben for den danske bordvin, der ellers har fået et stærkt stigende antal avlere.

Vinmængden vil falde mindst 50 procent, siger Torben Møller Sørensen, vinekspert på DRs P1 og P4, og en avler, Poul Henriksen i Vejstrup på Sydfyn, frygter hans egen produktion bliver en trediedel af 2006, der var et kanonår.

Planterne har sat færre blomster end normalt, og den store fugtighed har allerede fået klaser til at rådne. Nu er der frygt for, at meldug vil brede sig i det fugtige vejr og yderligere reducerer udbyttet.

Danmark har over 1000 vin-avlere, glade amatører næsten alle, og der er en halv snes professionelle producenter. Nogle avlere er ved at udvikle en produktion af brændevin, cognac og champagne.

Fremtiden lover dog bedre: Antallet af vinproducenter i Danmark ventes at vokse, når klimaændringer med varmere ventes vejr slår igennem. Specielt Sydfyn, Sydsjælland og det vestlige Lolland får vejr,der er velegnet til vinproduktion. Det viser officielle temperaturmålinger over flere år.

Kilde: DR Fyn