Udsigt til rekordsalg af elektronikgrej

Nye ting som droner og OLED-fladskærme er med til at sikre en fremgang på forventet 3,2 procent i år i USA, selv om mange af de klassiske elektronikprodukter enten står stille eller direkte går tilbage.

Droner, som både kan flyve op med et kamera og filme eller som her bringe ting ud, er blevet et stort hit i USA. Arkivfoto: Jerome Favre, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JEROME FAVRE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Aldrig tidligere har elektronikgrej været så populært i USA som i år. Der er udsigt til et nyt rekordforbrug.

Når fysiske butikker og netbutikker går på nytårsferie, vil der i alt være solgt for 321 milliarder dollars eller to billioner kroner. Det er 3,2 procent mere end sidste år, viser friske tal fra den amerikanske forbrugerelektronikorganisation, Consumer Technology Association (CTA).

Droner, OLED-skærme og VR-briller runder en milliard

Tre nye elektronikkategorier vil for første gang runde den magiske grænse på en milliard dollars. Det er flyvende droner, OLED-fladskærme med glasklare farver og hele »virtual reality«-teknologien (VR), som gør det muligt gennem spil m.m. at gå på opdagelse i den virtuelle virkelighed ved at tage et par særlige briller på.

CTA forventer, at der i år vil blive solgt i alt 635 millioner stykker elektronik. Det er ny rekord og ligger seks procent højere end i 2016, viser halvårsrapporten. Markedet for teknologi, som man tager på, som fitnessarmbånd og smarture, ventes at runde 48 millioner styk - en fremgang på ni procent - og indbringe 5,6 milliarder dollars i salg.

Ting til det såkaldt smarte hjem - termostater, røgdetektorer, overvågningskameraer, automatiske dørklokker og låse, fjernstyrede elpærer m.m. - vil i 2017 runde 27 millioner solgte styk - 50 procent mere end i 2016 - og indbringe 3,3 milliarder dollars.

Digitale højttalere er populære

De nye fladskærmsfjernsyn i ultra-HD-opløsning (også kaldet 4K) er på rekordtid blevet et af de hurtigstsælgende produkter, også som følge af prisfald. I 2017 ventes der solgt 16,7 millioner ultra-HD-TV i USA. Det er 59 procent flere end sidste år, og omsætningen her vil ligge på 14,6 milliarder dollars.

En anden stor gruppe er de digitale assistenter, som er bygget ind i trådløse højttalere og kan modtage stemmekommandoer - dog oftest kun på engelsk. Her dominerer Amazons Echo, men Googles Home-højttaler og Apples kommende HomePod-højttaler skal gøre den rangen stridig. I år ventes solgt 11 millioner styk, en fremgang på 53 procent, hvilket vil betyde en omsætning på 1,3 milliarder dollars.

Salget af VR-briller ventes at blive 79 procent højere og runde 5,3 millioner styk, både fordi der bliver mere at bruge dem til, og - måske frem for alt - fordi priserne falder som følge af den skærpede konkurrence. 1,3 milliarder dollars ventes de at omsætte for.

Tavle-PCer går tilbage

Endelig er der dronerne - de fjernstyrede, flyvende maskiner, som man nu i mange lande, også i Danmark, skal have tilladelse til at bruge, hvis de er af den større slags. Dronesalget ventes at runde 3,4 millioner styk, hvilket er 40 procent mere end i 2016, og over to millioner af dem vil være i lille størrelse, som ikke kræver noget af brugeren - ud over almindelig omtanke ved flyvningen. Det betyder en omsætning på 1,1 milliarder dollars.

På de mere klassiske markeder går udviklingen noget trægere. Smartphonesalget vil fortsat vokse, dog kun med tre procent, og runde 185 millioner styk i 2017 - alias 55,6 milliarder dollars i indtjening. LCD-fladskærmsfjernsyn vil ligesom tavlecomputere falde i år. LCD-TV-salget vil gå en procent tilbage til 40 millioner styk, mens tavle-PC-salget ventes at dykke med fem procent til 59 millioner styk, eftersom de fleste nu har, hvad de skal bruge, og ikke hyppigst skifter tavlecomputeren ud.

Salget af bærbare PCer går to procent frem. Der vil således blive solgt 48 millioner af slagsen eller to procent flere end sidste år. Omsætningen her vil nå 28 milliarder dollars.

Størstedelen af det samlede salg på 321 milliarder dollars - nemlig de 251 milliarder dollars - kommer fra engrossalget, viser CTAs tal.