Udsigt til op til fem års forsinkelse på Tresiba i USA

Novo Nordisks finanschef Jepser Brandgaard forventer tre til fem års forsinkelse i USA.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Novo Nordisks drøm om at overtage det amerikanske marked for langtidsvirkende insulin med selskabet nye produkt Tresiba har lange udsigter.

Ifølge det den netop offentliggjorte kvartalsmeddelelse, er Novo Nordisk, der i februar i år fik afslag på at få Tresiba godkendt i USA på grund af frygt for hjertekarbivirkninger, i dialog om at et større hjertekarstudie med de amerikanske myndigheder.

Novo Nordisk forventer, at det kan munde ud i, at selskabet indleder et hjertekarstudie inden for det næste år. Hjertekarstudiet vil skulle løbe i fire til seks år, men Novo Nordisk forventer at få lov at genindsende sin ansøgning til de amerikanske myndigheder efter en analyse af foreløbige resultater af studiet.

De vil kunne foreligge i løbet af to til tre år efter, at studiet er startet.

Dermed ser det ud til, at Novo Nordisk tidligst vil kunne få Tresiba på det amerikanske marked om fire til fem år, hvis man medregner tid til at behandle ansøgningen hos de amerikanske myndigheder.

Novo Nordisks CFO Jesper Brandgaard forventer dog, at de amerikanske myndigheder kan færdig behandle den genindsendte ansøgning på et halvt år, da de allerede har været igennem en stor del af materialet.

"Så vi forventer, at der vil gå tre til fem år, før Victoza kan være på markedet i USA. Indtil da vil vores salgsstyrke i USA være fokuseret på vores eksisterende portefølje," sagde Jesper Brandgaard på en webcastet pressekonference tidligere på dagen.

Ud over selskabets eksisterende produkter, håber Jesper Brandgaard også, at de amerikanske sælgere i løbet af et par år vil kunne sælge Victoza til fedmebehandling, og han ser derfor ikke noget behov for at nedbemande salgsstyrken i USA, fremgik det af pressekonferencen.

Novo Nordisk lader sig da hellere ikke forsinke af situationen i USA, når det gælder indsendelse af registreringsansøgning på kombinationsproduktet mellem Tresiba og Victoza, kaldet IdegLira i Europa. Det er et produkt, som selskabet har store forvetninger til, og ifølge kvartalsmeddelelsen kan de europæiske myndigheder forvente en registreringsansøgning senere på året, mens en amerikansk ansøgning først kan komme på tale, når der er en afklaring på Tresiba i USA.