Udsigt til ny Apple-rekord i nat

De to nye iPhone 6-telefoner ventes at have solgt over al forventning og kan have gjort Kina til et større marked end USA. Til gengæld ventes iPad-salget fortsat at være i problemer, når Apple sent i aften præsenterer regnskab.

Foto: CHANCE CHAN. Apple har gennem nogen tid været verdens mest værdifulde selskab, og tirsdag aftens regnskab ventes kun at befæste denne position. Arkivfoto: Chance Chan, Reuters/Scanpix
Læs mere
Fold sammen

Forventningerne er skyhøje til den amerikanske IT-gigant Apple, som sent i aften dansk tid ventes at fremlægge et rekordregnskab, som dog ikke er uden dystre tal.

Apple har gennem længere tid været verdens mest værdifulde selskab og ramte tilsyneladende rigtigt, da de to nye iPhone 6-telefoner kom på markedet i efteråret. De er betydeligt større end forgængerne og tog dermed endelig kampen op mod især ærkerivalen Samsungs store telefoner, som i størrelse nærmer sig de mindste tavle-PCer. Apple havde indtil da nægtet at lave telefoner med større skærme men bøjede sig, da Samsungs succes stod klart.

Navnlig i Kina ventes Apple at have gjort det godt, og dette kan blive første gang, hvor Apples salg i Kina er større end i hjemlandet USA. Apples topchef siden 2011, Tim Cook, sagde for to år siden, at det kinesiske marked vil blive større end det amerikanske.

Apples hidtidige salgsrekord var på 51 millioner telefoner, og flere analytikere tror, at der kan være blevet sat ny rekord i oktober-december. Til gengæld regner de fleste med, at salget af iPad-tavlecomputere vil fortsætte med at falde, sådan som det har gjort det gennem de seneste tre kvartaler. I juli-september blev der kun solgt 12,32 millioner iPads mod 13,3 millioner tre måneder tidligere og 14,08 millioner året før.

Seneste kvartalsregnskab, som dækkede juli-september 2014, sikrede Apple et overskud på 8,46 milliarder dollars ud af en samlet omsætning på 42,12 milliarder. Det svarer til et overskud på 56,1 milliarder kroner eller mere end 610 millioner kroner hver eneste dag.

Den omstridte taiwanske elektronikfabrik Foxconn Technology Group, som er verdens største, meddelte tirsdag, at der skal skæres ned på den 1,3 millioner store arbejdsstyrke som følge af vigende omsætning og stigende lønninger i Kina, skriver nyhedsbureauet Reuters. Det er datterselskabet Hon Hai Precision Industry, der bl.a. står for en stor del af Apples produktion af telefoner og tavle-PCer.

Arbejdsforholdene på fabrikkerne har været skarpt kritiseret, og efter en række selvmord blev Apple presset til at få uafhængige øjne på at få forbedret forholdene for de ansatte.

Ifølge analysehuset IDC, der følger teknologiverdenen tæt, vil væksten i smartphonesalget i 2015 kun være på det halve af de 26 procents stigning, som 2014 bød på, og PC-salget vil gå tre procent tilbage. Samtidig vil gennemsnitsprisen på en smartphonetelefon i 2018 være 19 procent mindre end sidste år, hvor den lå på 297 dollars eller 1.970 kroner.

I løbet af de næste vintermåneder og foråret ventes Apple at have sit fitnessur, Apple Watch, klar, ligesom en ny Macbook Air-PC med 12-tommerskærm rygtes på vej. Endelig har der været tale om en 12,9 tommer stor iPad Pro, der - ligesom Samsung har det - skal udstyres med digital pen og gå efter erhvervsmarkedet.