Udsigt til hed sommer i televerdenen

EU-Kommissionen vil ifølge nyhedsbureau sige ja til storopkøb, som kan sætte en dominoeffekt i gang, der også vil omfatte antallet af fremtidige teleselskaber i Danmark.

Salget af det tyske mobilselskab E-Plus har hensat hele den europæiske televerden i et vakuum, fordi man afventer EUs accept. Kommer den, vil det åbne for en bølge af opkøb og fusioner, muligvis også i Danmark. Arkivfoto: Wolfgang Rattay, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: WOLFGANG RATTAY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er udsigt til grønt lys fra EU-Kommissionen for et storopkøb i den europæiske televerden - et skridt, der kan sætte gang i mange flere opkøb, som også vil kunne omfatte Danmark.

To kilder siger til nyhedsbureauet Reuters, at spanske Telefónica ser ud til at få godkendt sin overtagelse til 8,6 milliarder euro af hollandske KPNs tyske mobilselskab E-Plus. EUs konkurrencemyndighed har flere gange udsat afgørelsen, som vil falde senest 2. juli, har man senest lovet.

Alle venter på svaret

Telefónica, som hører til blandt Europas største teleselskaber, har lovet, at mindre konkurrenter vil kunne leje sig ind på E-Plus' net og kunne få mindst en femtedel af den samlede netværkskapacitet.

Ventetiden på en EU-afgørelse af den store handel har nærmest hensat televerdenen i et vakuum. Overalt er selskaberne presset af priskrig og finanskrise, og i mange lande - heriblandt Danmark - er der bred enighed om, at der er for mange teleselskaber til for få kunder. Derfor er vejen frem opkøb og fusioner, så forretningerne igen kan tjene de nødvendige penge, så der er råd til at investere i fortsat udbygning af tele-, bredbånds- og TV-net.


Talsmand for EU-Kommissionens konkurrencemyndighed, Antoine Colombani, vil ikke kommentere forlydenderne om, at der bliver sagt ja til salget af E-Plus.

De tyske konkurrencemyndigheder skal ikke være glade for udsigten til en EU-godkendelse og har i maj skrevet til EUs konkurrencekommissær, spanieren Joaquín Almunia, for at advare mod den.

Et ja vil åbne for opkøb i Danmark

»Et positivt udfald i Tyskland åbner for, at man nemmere kan forestille sig en tilsvarende konsolidering i Danmark - nemlig at nogen trækker sig eller frasælger butikken,« sagde aktieanalytiker hos Sydbank, Morten Imsgard, i sidste måned til Berlingske.

Danmark er nemlig for lille til fire store teleselskaber - lige nu i rækkefølge TDC, Telenor, Telia og »3«. Det har teleselskaberne selv og alle analytikere længe været enige om, selv om Telenor og Telia har forsøgt at minimere udgifterne ved at gå sammen om mobilnettene i Danmark, så de kan dele regningen.

Problemet er, at konkurrencemyndighederne ikke hidtil har sendt signaler om, at et opkøb kunne få det blå stempel. Siden har konkurrencesituationen dog ændret sig lidt ved, at Telia og »3« begge har høstet mange nye kunder, mens TDC og Telenor har tabt. Det er dog fortsat stort set udelukkende TDC, der tjener ordentlige penge i Danmark, selv om både Telenor og Telia hører til blandt verdens ti største mobilselskaber.

TDCs koncernchef, Carsten Dilling, sagde sidste år, at han kunne tænke sig en konsolidering i den nordiske telesektor, men at han ikke selv kunne tage initiativet, selv om »det ville være spændende, hvis vi fik nogle færre og større spillere«.