Udsigt til god indtjening i danske banker næste år

Stigende forbrug, effektivitet og lave nedskrivninger vil sikre danske og øvrige nordiske banker god indtjening i 2016 på trods af det lave rentemiljø, forudser amerikansk kreditvurderingsbureau.

Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det lave rentemiljø gør det svært for de danske banker at tjene store penge. Ikke desto mindre vil næste år blive et godt år med god indtjening for banker i Danmark og det øvrige Norden. Det forudser amerikanske Moody’s, verdens største kreditvurderingsbureau, i en ny rapport.

I rapporten kigger Moody’s i krystalkuglen for hele den europæiske banksektor i 2016, og konklusionerne baseres på Moody’s forventning til udviklingen i en række samfundsøkonomiske nøgletal holdt op mod bankernes nøgletal.

Overskriften for de nordiske banker er en stærk kvalitet i aktiverne, hvilket vil sige lav risiko for tab på lånene, ligesom også indtjeningen og kapitalforholdene positionerer de nordiske banker godt.

»På trods af det meget lave rentemiljø vil nettoindtjeningen for store nordiske banker forblive stærk i forhold til de europæiske jævnbyrdige banker, da bankerne fortsat nyder godt af udlånsvækst, stærk effektivitet og lave nedskrivninger,« skriver Moody’s.

Den omtalte udlånsvækst stagnerede godt nok i 2015, hvis man isoleret set kigger på den samlede udlånsmængde i Danmark, men flere af de største banker formåede dog at få en stigning i udlånet. Imens har de enorme nedskrivninger, som man så i årene efter finanskrisen, efterhånden fundet ned i et lavt leje, og det vil altså fortsætte på et lavt niveau, mener Moody’s.

Det hænger sammen med, at de nordiske banker har en forholdsvis lav andel af såkaldt dårlige lån, hvor der er stor risiko for, at banken ikke får alle pengene hjem igen. Ifølge Moody’s er de nordiske banker »de bedste i klassen«, når man ser på andelen af dårlige lån i forhold til den samlede mængde udlån. I Sverige, Norge og Finland er en-to pct. af lånene dårlige, mens de i Danmark udgør tre pct.

Tyskland, Holland og Storbritannien ligger på samme niveau som Danmark, mens Frankrig og Belgien er på fem pct., og Spanien, Portugal og Italien ligger på henholdsvis otte, 11 og 14 pct. Værst ser det ud i Irland, hvor knap hver fjerde lån er dårligt.

Boligmarkedet væsentlig faktor

Moody’s skriver videre, at det lave renteniveau vil fortsætte med at drive stigende ejendomspriser, især i Stockholm, København og Oslo, ligesom de lave renter også giver brændstof til en forbrugerdrevet økonomisk vækst. Dog er bankerne udsat for en risiko for en korrektion i de kraftigt stigende bolig­priser, bemærker kreditvurderingsbureauet.

»I betragtning af husholdningernes høje gældsætning vil risikoen for en korrektion i ejendomspriserne dæmpe privatforbruget og bankernes resultater især i segmenterne detailhandel og erhvervsejendomme,« hedder det.

Desuden hæfter Moody’s sig ved, at de nordiske banker fortsat vil være afhængige af markedsfinansiering, hvilket gør dem sårbare over for eventuelle skift i investorernes holdning og investeringslyst. Dog vil den store udbredelse af det mindre følsomme realkreditmarked samt det faktum, at de indenlandske investorer har dybe lommer, som Moody’s beskriver det, delvist afbøde den risiko i Danmark og Sverige.