Udsigt til global priskrig på metaller

Der er udsigt til global priskrig på de strategisk vigtige sjældne jordarters metaller til smartphones og elbiler. Baggrunden er, at Kina har tabt en sag ved WTO. Samtidig er der udsigt til overproduktion i USA og Australien.

Arkivfoto: En kinesisk gravemaskine på jagt efter sjældne jordarter ved Shuozhou i den kinesiske Shanxi-provins. Netop Kina har tabt en sag ved WTO, som kan kickstarte en global priskrig på sjældne jordarter. Fold sammen
Læs mere
Foto: QILAI SHEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Kina har manipuleret eksporten af sjældne jordarter til Japan siden 2010. Først, fordi Japan arresterede den kinesiske fiskekaptajn, og siden for at holde at holde priserne kunstigt oppe.«

Sådan beskrev Japans største erhvervsavis, Nikkei Shimbun, i september 2012 handelssituationen med Kina omkring importen af de såkaldt strategisk vigtige sjældne jordarters metaller, der er livsnødvendige i produktionen af mange industrielle og elektroniske produkter. Det er lige fra smartphones til havvindmøller, el- og hybridbiler og lavenergipærer.



Men nu er der udsigt til, at de tidligere skyhøje priser på i alt 17 sjældne jordarters metaller vil falde i år. Baggrunden er, at to store mineselskaber i Nordamerika og Australien booster deres produktion. Hertil kommer, at Kina ved verdenshandelsorganisationen WTO onsdag har tabt en sag om kontrol over eksporten af sjældne jordarter.

Verdens anden største økonomi, Kina, som producerer omkring ni tiendedele af verdens sjældne jordarter og er største forbruger af de strategisk vigtige metaller til industrien, tabte onsdag det langvarige slagsmål ved WTO.



En ekspert siger til Reuters, at der kan udbryde priskrig efter USA, EU og Japan vandt den sag, der blev anlagt mod Kina på grund af kinesiske eksportrestriktioner på sjældne jordarter. Sagen blev anlagt med den begrundelse, at restriktionerne gav kinesiske firmaer en unfair konkurrencefordel på råvarer til high-tech sektorerne. 

Siden omkring 2000 har Kina  opbygget en kæmpeproduktion af sjældne jordarter og åbnet stribevis af miner. Kina har i en årrække haft skrappe kvoter på, hvor mange tons kinesiske sjældne jordarter vestlige og japanske firmaer kan købe. Det har været en torn i øjet på industrien og politikere i resten af verden, at kinesiske opkøbere kunne købe Kinas egne sjældne jordarter væsentligt billigere end udenlandske opkøbere. Investorer i minefirmaer er efter WTO-afgørelsen bekymrede over faren for overskudsproduktion og dermed kraftig pres på verdensmarkedspriserne på sjældne jordarter i takt med at minegruppen Molycorp i USA og Lynas i Australien booster deres produktion fra nye miner.



Molycorps mål er at producere 20.000 ton sjældne jordarter i år mod 1.000 ton i fjerde kvartal sidste år. Samtidig risikerer amerikanske og australske producenter, at kinesiske producenter underbryder priserne.