Udsigt til et godt nordisk bankaktieår i 2014

For første gang siden finanskrisen udbetaler Danske Bank udbytte i 2014, aktionærer i svenske Swedbank kan se frem til en stor dividende, og de økonomiske prognoser tyder desuden godt for kursudviklingen.

Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>For første gang siden 2007-regnskabet udbetaler Danske Bank udbytte i 2014, og det kan i det hele taget blive et godt år for bank-investorerne.

Danske Banks udbyttebetaling har ellers været suspenderet først som følge af Bankpakke I, som forbød udlodning af overskud fra 2008 til 2011, siden som følge af de finansielle udfordringer, som sektoren har mødt de senere år i form af uro på markederne og skærpet regulering.

Men nu lysner det.

»Lønsomheden er ikke på det niveau, som Danske Bank gerne vil have den på, og de skal tilbagebetale noget statslig kapital næste år. Omvendt ønsker man også at sende et signal ved at påbegynde udbyttebetalingen efter en lang pause,« siger Bjørn Schwarz, aktieanalysechef i Sydbank. Målsætningen om en dividende på 40 procent kommer banken dog ikke til at leve op til i år, lyder den klare melding fra banken.

»Jeg håber, at vi allerede i år kan levere et mindre udbytte, og vi har ikke ændret vores ambition om at udbytte omkring 40 procent. Det står fast,« sagde Thomas Borgen til Berlingske Business i forbindelse med offentliggørelsen af regnskabet for tredje kvartal.Og 20 procent af 2013-regnskabets resultat skulle der imidlertid være råd til, vurderer Bjørn Schwarz, aktieanalysechef i Sydbank.


Udbyttefest i Swedbank

De store svenske banker har ikke været ramt af finanskrisen i samme grad som de danske og har ikke holdt samme pause i udlodningen. De ventes for hovedpartens vedkommende at sende mellem 40 og 50 procent af overskuddet videre til aktionærerne.

Swedbank ventes dog at betale en dividende på hele 75 procent, blandt andet med baggrund i finanskrisen.

»Swedbank har og havde store aktiviteter i Baltikum, som blev ramt af en gevaldig økonomisk rutsjetur i 2007 og 2008. Derfor måtte Swedbank hensætte voldsomt til finansielle tab, men økonomien i Baltikum rettede sig overraskende hurtigt. Derfor kan banken nu tilbageføre en stor del af nedskrivningerne, og samtidig har dem gennemført flere kapitaludvidelser. Det betyder, at man nu står i en situation, hvor man er rigeligt kapitaliseret,« siger Bjørn Schwarz.

 
 
Nordea har har gennem hele krisen udbetalt lidt mere end 40 procent af sit overskud i udbytte til aktionærerne. Ved flere lejligheder har banken imidlertid indikeret stigende udbytter, og Bjørn Schwarz forventer, at Nordea vil udlodde 45 procent af bundlinjen.

Sydbanks bestyrelse vil senest i forbindelse med offentliggørelse af årsregnskabet 2013 forholde sig til bankens udbyttepolitik. Sydbank udbetalte sidste gang udbytte i marts 2011 for regnskabsåret 2010. Der blev udbetalt 1 kr. pr. aktie. Jyske Bank har ikke udbetalt udbytte siden udlodningen af 1999-regnskabet i 2000.


Godt aktieår

Ud over dividende-udbetalingen tegner 2014 til til at blive et godt år for bankaktierne. Nordea og Danske bank er steget henholdsvis 27 og 28 procent i år, mens Swedbank er oppe med over 30 procent, og næste år er der udsigt til, at stærkere økonomisk aktivitet kan holde hånden under kurserne.

»Der er meget, der taler for et godt år for bankaktierne i 2014. Økonomierne har det bedre, nedskrivningerne falder, og der er stadig stram styring på omkostningskontoen. Spørgsmålet er så, om de bedre konjunkturudsigter kan give en bedre toplinje og dermed løfte udsigterne for aktiekurserne,« sige Bjørn Schwarz, som i Danske Banks tilfælde desuden fremhæver resultaterne af de skrappe effektiviseringer samt den fortsatte afvikling af de irske aktiviteter, som ting, der kan løfte kursen næste år.

Ifølge IMFs prognose vil væksten i dansk økonomi stige fra 0,1 procent i år til 1,2 procent i 2014, mens den svenske vækst vil tiltage fra 0,9 procent i år til 2,3 procent næste år. I Norge ventes økonomien at vokse 2,5 procent allerede i år og stige til 2,75 procent i 2014.