Udsigt til blodbad i Medicon Valley

Op mod halvdelen af de mindre og mellemstore biotekselskaber i Medicon Valley er på fallitens rand. Får de ikke tilført kapital i størrelsesordenen 130 millioner kroner inden for de næste seks måneder, må de lukke.

Kapitalfonden Sunstone Capital mener, at rammebetingelserne for de tidlige biotekvirksomheder i Danmark ikke er optimale. Den holdning deler erhvervsordfører for Socialdemokraterne, Orla Hav, der mener, at Erhvervsminister Lene Espersen (K) for længst burde have grebet ind. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Konklusionen er dyster i en ny undersøgelse blandt 49 danske og svenske ikke-børsnoterede biotekselskaber i Øresundsregionen, som interesseorganisationen Medicon Valley Alliance har gennemført. Selskaberne vil i 2010 mangle samlet 975 millioner kroner i kapital for at opretholde deres nuværende aktivitetsniveau. For halvdelen af selskaberne er situationen så kritisk, at de vil lukke, hvis ikke de får tilført 130 millioner kroner akut - det vil sige inden for seks måneder.

Sunstone Capital påpeger dog også, at rammebetingelserne for de tidlige virksomheder i Danmark ikke er optimale. Den holdning deler erhvervsordfører for Socialdemokraterne, Orla Hav. Netop Socialdemokraterne var blandt initiativtagerne til Medicon Valley under Nyrup-regeringen i 90erne:

Fælles for selskaberne er, at de alle har lægemiddelkandidater, der er så langt fremme i udviklingen, at de testes på mennesker.

»Biotekselskaberne i regionen står over for en række alvorlige udfordringer, som der ikke findes hurtige løsninger på. Et er at holde selskaberne i live. Noget andet er at finansiere den udvikling og kommercialisering, som er nødvendig, hvis vi skal få gavn af de mange gode projekter, som er blevet søsat gennem årene,« siger Stig Jørgensen, direktør for Medicon Valley Alliance.

Han ser dog meget negativt på situationen: »Vi er der henne, hvor løbet er kørt for mange af dem. De kan håbe på at få solgt deres lægemiddelkandidater til de store internationale virksomheder, som står på spring for at købe dem billigt, men ellers må de lukke, og forskning for millioner vil være gået tabt,« siger Stig Jørgensen.

Ifølge Stig Jørgensen skyldes den alvorlige situation ikke kun finanskrisen og den deraf følgende kapitaltørke, men er også et udtryk for, at de mange biotekselskaber, der blev etableret for fem til ti år siden nu er nået så langt i udviklingen, at de skal til at teste deres lægemiddelkandidater på store patientgrupper, hvilket er meget dyrt.

De 47 ud af 49 virksomheder, som medvirker i undersøgelsen, har i alt 50 lægemiddelkandidater i klinisk afprøvning, heraf er langt de fleste i fase et og to, hvilket vil sige, at de fortsat afprøves på et forholdsvis begrænset antal mennesker. De kon-kurstruede selskaber er typisk selskaber med lægemiddelkandidater i fase 1.

Kamp om knap kapital

»Selv uden finanskrise ville rigtig mange virksomheder nu være nået til den afgørende fase, hvor det handler om at få færdigudviklet og kommercialiseret lægemidlet. Det kræver rigtig mange penge. Finanskrisen gør så, at konkurrencen om den knappe kapital blive ekstra hård. Her er det de små, der ryger først,« siger Stig Jørgensen.

I kapitalfonden Sunstone Capital, der er specialiseret i at udvælge potentielle biotekselskaber, genkender man problemet:

»Man kan ikke afvise, at virksomheder med kvalitetsprodukter vil kunne komme i problemer, fordi der simpelthen er en grundlæggende mangel på venture-kapital. Der er en naturlig grænse for, hvor mange selskaber der kan investeres i i de her år. Der, hvor problemet er størst, er netop når vi taler om de uprøvede virksomheder, der er i startfasen. Der er en risiko for, at netop disse selskaber simpelthen ikke når dertil, hvor de har resultater, der er stærke nok til, at de kan skaffe yderligere kapital. Netop fordi opstartskapitalen mangler,« siger Peter Benson, partner i Sunstone Capital.

Politisk forståelse

»Vi har gentagne gange i Folketingets Erhvervsudvalg hørt på branchen, der har efterlyst bedre rammevilkår. Vores forventning var, at ministeren ville lytte og reagere, men det er ikke sket, og derfor står vi nu i en situation, hvor mange selskaber risikerer lukning, netop som de er klar til teste potentielle produkter i de afgørende faser.«

Stig Jørgensen fra Medicon Valley Alliance efterlyser blandt andet skattepolitiske tiltag, som kan sikre mere kapital i virksomheder med tunge forsknings- og udviklingsbudgetter.

»I dag har virksomhederne mulighed for at videreføre et underskud i det uendelige. Men det hjælper ikke ret meget, for mange af dem risikerer at bukke under, inden de får glæde af den mulighed. Man burde skele til andre lande, som f.eks. England, hvor mindre og mellemstore udviklingstunge virksomheder kan få 25 til 35 procent af deres forsknings- og udviklingsomkostninger direkte tilbage fra skattevæsnet, mod så ikke at kunne trække dem fra, når de får overskud,« siger Stig Jørgensen, der ikke tror på, at en egentlig krisepakke vil kunne løse den aktuelle situation.

»Mange af virksomhederne er etableret af forskere, og er stærke inden for forskning og de tidlige udviklingsfaser. Men de mangler international erfaring og kompetencer inden for godkendelse og kommercialisering af lægemidler,« vurderer han.

Erhvervsminister Lene Espersen (K) har ikke ønsket at kommenterer på udviklingen i biotekbranchen.