Udrensning i Mærsk-selskabs top

Tre danskere i den absolutte top af Mærsk-firmaet APM Terminals er under stor mystik blevet afskediget. Både direktørerne og APM Terminals forsøger at lægge låg på sagen, der angiveligt handler om brud på interne retningslinjer.

Foto: CLAUS BJØRN LARSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I den hidtil største sag af sin art er tre højt placerede Mærsk-direktører blevet fyret, fordi de ifølge deres arbejdsgiver har overtrådt interne retningslinjer.

Fyringen af de tre direktører, der alle er danskere med lange karrierer i Mærsk Gruppen, har været forsøgt hemmeligholdt igennem flere dage. Men da nyhedsmediet Lloyd’s sent torsdag aften kunne fortælle om de bemærkelsesværdige fyringer, har APM Terminals valgt at bekræfte sagen officielt fredag.

»Jeg kan bekræfte, at de tre omtalte personer er fratrådt som konsekvens af, at de ikke har fulgt interne business policies (interne forretningspolitikker, red.),« siger Erik Eisenberg, kommunikationsdirektør i APM Terminals, til Berlingske Business.

Bliver betragtet som en intern sag

Sagen er usædvanlig, da det er første gang, at Mærsk på én gang afskediger tre højt placerede direktører med den begrundelse, at de har overtrådt interne politikker. Hvilke politikker, der er blevet overtrådt, ønsker man hos APM Terminals dog ikke at svare på.

»Vi vil ikke kommentere denne sag yderligere. Vi betrager den som en intern sag mellem de pågældende mennesker og firmaet, og det kan ikke komme bag på nogen, at vi ser dette som personsager. Og vi udtaler os generelt ikke om personsager,« siger Erik Eisenberg.

Berlingske Business har også spurgt, om sagerne har med bestikkelse eller korruption at gøre, da dette er et område, som ifølge Mærsk-topchef Nils Smedegaard udgør et væsentligt problem, som kræver intern opmærksomhed. Dette har virksomheden ikke ønsket at svare på. Berlingske Business har også spurgt, om sagerne har været politiefterforsket, men dette spørgsmål har ledelsen i APM Terminals heller ikke ønsket at be- eller afkræfte.

»Mit svar bliver desværre, at vi ikke har flere kommentarer – uanset, hvordan du prøver at spørge ind til sagen,« siger Erik Eisenberg.

Stod foran 25-årsjubilæum

Af de tre fyrede Mærsk-direktører sad to af dem i direktionen hos APM Terminals. Den ene er Christian Møller Laursen, der været finansdirektør i mere end ti år i firmaet og således ansvarlig kassemester hos APM Terminals, der blandt investorer og flere analytikere anses som en af de mest stabile og attraktive divisioner i Mærsk Gruppen. Det andet fyrede direktionsmedlem er Martin Gaard Christiansen, der har været kommerciel direktør i APM Terminals siden 2011. Den tredje er Michael Lund Hansen, der har været chef for implementering af globale projekter i APM Terminals.

Fælles for de tre er, at de alle stod foran deres 25-årsjubilæum i Mærsk Gruppen. I 1990 blev de tre ansat i koncernen, og hver i sær har de arbejdet sig op gennem Mærsk-systemet via forskellige chefstillinger i en række Mærsk-selskaber i Danmark og udlandet.

Berlingske Business har fredag forsøgt at få de tre direktørers version af sagen. De to vendte ikke tilbage. Men det gjorde Michael Lund Hansen:

»Jeg kan bekræfte, at mit ansættelsesforhold med APM Terminals er ophørt. Jeg har ikke yderligere kommentarer hertil,« heddet det i et skriftligt svar fra den nu tidligere direktør.