Udnyt bankernes onde spiral til egen fordel

Nyhedsanalyse

Har man penge på kontoen, kan det være en særdeles god forretning at sætte sine penge i en svag bank. For en underskudsramt bank som Sparekassen Faaborg har alt andet lige en meget større interesse i at betale dig en højere rente end Sydbank, der har de laveste omkostninger til at finansiere sig. Fold sammen
Læs mere
Foto: EVA SEIDER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Læg lidt ekstra til side hver måned – og bliv gradvist rigere takket være renters rente. Det er god husmoderlatin for både småsparere og millionærer. Straks værre er det, hvis du taber penge måned for måned og stille og roligt gældsætter dig mere og mere, mens banken endda hæver renterne, fordi du bliver en stadig svagere kunde. Det kan man roligt kalde en ond spiral.

En sådan negativ spiral er nogle af de svageste banker desværre endt i, viser en undersøgelse fra Aalborg Universitet af bankernes finansieringsomkostninger, som Berlingske Business bringer i dag. Lidt teoretisk vil nogle måske sige, men at kende lidt til bankers sundhedstilstand kan gavne dig som bankkunde.

Har man penge på kontoen, kan det være en særdeles god forretning at sætte sine penge i en svag bank. For en underskudsramt bank som Sparekassen Faaborg har alt andet lige en meget større interesse i at betale dig en højere rente end Sydbank, der har de laveste omkostninger til at finansiere sig. Modellen har dog den risiko, at der er en reel fare for, at den svage bank går ned. Det løser man ved at holde sin opsparing i banken på under den statslige indskydergaranti på 745.000 kr. Der kan snildt være en og to procentpoint ekstra at hente i rente om året på den måde.

Lige modsat forholder det sig, hvis man står og skal låne en masse penge, eller er en erhvervsvirksomhed, som er afhængig af en stærk og stabil bankforbindelse i årene fremover. Så gælder det om at opsøge de banker, som skaffer deres finansiering billigst og således også er i stand til at låne dig pengene til den laveste rente.

Men det betaler sig også her at kigge sig om efter de lidt ukurante alternativer. Et af dem er GE Money Bank, der egentlig er mest kendt for dyre blanco-lån, men som overraskende nok forsøger at etablere sig som en billig konkurrent til de stærkeste banker.

Våbnet er en rente på 3,95 pct. for et almindeligt lån på op til 200.000 kr. Det skal man både være rig, snu, tålmodig og heldig for at opnå i en bank, hvis man ikke har mulighed for at belåne sin friværdi i boligen. Det kræver dog en positiv godkendelse for at få adgang til det billige lån, men 40 pct. af GEs nyudlån er med den lave rentesats. Så helt umuligt er det ikke.

Det næste store spørgsmål er, hvordan man udvælger en stærk bank. Det kan være ganske svært, hvilket illustreres meget godt af en af landets skarpeste analytikere på bankområdet, Per Grønborg fra Danske Markets’, kommentar til nyhedsbrevet Finans for nogle dage siden:

»Banker er komplicerede virksomheder, selv for mig, der til daglig arbejder med at kigge på dem.«

Men staten har netop leveret en del af svaret. For de har fastlagt, hvilke banker der er for vigtige til at krakke. Valget faldt på Danske Bank, Jyske Bank, Sydbank, Nordea Bank Danmark, Nykredit og BRF Kredit, som er såkaldt systemisk vigtige banker. Dem vil myndighederne gå meget langt for at redde.

Det passer endda med, at fire af disse banker har nogle af de laveste finansieringsomkostninger i analysen. Omvendt er denne tilgang måske en kende uretfærdig over for de mindre banker, der klarer sig godt som f.eks. Spar Nord.

Undersøgelsen er til gengæld både klar og entydig over for de banker, der har det svært – dvs. aktører som Sparekassen Faaborg, Østjydsk Bank og Vestjysk Bank, der alle har tabt trecifrede millionbeløb på dårlige lån i det forgangne år. Desværre for disse banker bliver det endnu sværere at vende forretningen til det bedre. For er man først endt i den onde spiral, er det næsten umuligt at komme ud igen.