Udløb af støtteordning kan dæmpe ordreboom for Vestas

Den amerikanske PTC-ordning, der giver støtte til vindenergi, har været med til at sikre mange ordrer i USA for Vestas, men der kan være en del usikkerhed forude, når ordningen udløber i slutningen af 2016.

Foto: Claus Fisker Scanpix. Foto: Claus Fisker/Scanpix 2014
Læs mere
Fold sammen

Det vurderer den amerikanske storbank Citigrup, der har sænket anbefalingen af vindmølleaktien til "sælg" fra "neutral", hvilket giver kursklø til Vestas-aktien i mandagens handel.

Citigroup skriver i et notat, ifølge Bloomberg News, at visibiliteten i Vestas kan blive sløret, når ordningen om cirka halvandet år udløber.

- Enhver form for ændring eller mulig afbrydelse vil påvirke visibiliteten på mange vindmølleprojekter på land, skriver Citigroup ifølge Bloomberg News.

PTC-ordningen blev senest forlænget 17. december 2014 med tilbagevirkende kraft og blot til udgangen af 2014 - altså reelt blot med et par uger. Ordningen er dog blevet ændret i forhold til for nogle år siden, så projekterne blot skulle være påbegyndt på tidspunktet for udløb - efter nærmere bestemmelse. Derfor har effekten af ordningen reelt virkning til udgangen af 2016, hvor de sidste projekter, der er kvalificeret til støtte, er færdige.

Ud over udløbet af PTC-ordningen påpeger Citigroup, at Vestas-aktien i øjeblikket er 20 pct. dyrere end gruppen af konkurrenter, selvom selskabet har en mindre overbevisende vækstprofil.

Ifølge Citigroup handler Vestas-aktien til en forventet price/earning (PE) på 22, hvilket vil sige, at investorerne skal betale 22 kr. for en krones overskud. Det mener Citigroup altså er for dyrt, hvorfor banken anbefaler investorerne at sælge ud.

Vestas-aktien falder mandag 3,5 pct. til 334,60 kr.