Udlandstelefoni forsvinder ikke 15. juni

EUs livtag med roaming afskaffer ikke, at det koster ekstra at ringe til udlandet, så længe man er hjemme i Danmark.

Hvis du hjemmefra ringer til familien på ferie i udlandet, skal du stadig betale udlandstakst efter 15. juni. Arkivfoto: Shutterstock/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det koster stadig lige så meget som hidtil at ringe fra Danmark til udlandet efter 15. juni, hvor EU kræver, at man skal kunne bruge tale og data af sit mobilabonnement på ferien i udlandet uden at betale ekstra.

Det er nemlig udelukkende den såkaldte roaming, der afskaffes - altså at telefonen kan bruges i udlandet, selv om den har dansk abonnement. Der pilles ikke ved den almindelige udlandstelefoni, når man fra Danmark ringer til en person, der befinder sig i udlandet.

Telebranchen: Hold fingrene væk

»Det skal man også holde fingrene langt væk fra at pille ved. Vi kan jo se de skadelige virkninger, som den uigennemtænkte afskaffelse af roaming har haft. Der er masser af konkurrence på udlandstelefoni, hvor man sagtens kan finde billigere produkter,« siger Jakob Willer, direktør i Teleindustrien i Danmark, som er teleselskabernes danske brancheorganisation.

Udlandstelefoni er ifølge ham en helt anden tjeneste end roaming.

»På avisers hjemmesider er nogle artikler gratis, andre er ikke. Det handler om at sammensætte produkter, der er attraktive for kunderne, så man kan tiltrække nye, og hvor de giver sammenhæng i økonomien. Teleselskaberne prissætter selvfølgelig deres produkter ud fra, hvordan de kan få penge ind, når det nu koster dem andre penge på roaming. Forbrugeren må derfor se efter, hvor tilbuddet er bedst,« siger Jakob Willer.

Flere bruger f.eks. Skype

Det er dog mindre og mindre, at danskerne rent faktisk ringer til udlandet. I første halvår 2016, som er de nyeste, officielle tal fra Energistyrelsen, der er øverste telemyndighed herhjemme, blev der i alt ringet op og talt i 315,8 millioner minutter. Det er 20 millioner minutter færre end et halvt år tidligere og 35 millioner minutter mindre end to år før da.

Mange vælger nemlig i stedet at bruge internetforbindelsen, når de ringer op. Her findes programmer som Skype, som gør det muligt at ringe til andre Skype-brugere verden over, uden at det overhovedet koster noget, fordi al tale omsættes til data, der sendes over internetforbindelsen i stedet for gennem telenettene. Skype fungerer både på mobiltelefoner og computere, og man kan også ringe til almindelige mobil- og fastnetnumre til reduceret pris, fordi størstedelen af samtalen går via internetforbindelsen, inden den det sidste stykke suser ud på selve telefonnettet.

LÆS MERE