Udlandet følger dansk oprør mod Ryanair

Københavns skrappe kurs over for Ryanair skaber opmærksomhed uden for landets grænser. Tvisten er på niveau med en nordisk krimi, skriver The Independent.

Foto: ANDREW YATES.
Læs mere
Fold sammen

Det er ikke bare i Danmark, at Københavns overborgmester Frank Jensens (S) sværdslag med Ryanair bliver bemærket.

Også i Sverige, Norge, Tyskland, Frankrig, Irland og Storbritannien er den socialdemokratiske borgmesters sammenstød med Europas største flyselskab blevet omtalt i medierne. Og på det sociale medie Twitter bliver det omtalt i både italienske og spanske vendinger, hvordan Ryanair er blevet modtaget af en angrebslysten venstrefløj i Danmark.

En af Storbritanniens største tabloidaviser Daily Mail har i længere artikler beskrevet, hvordan Københavns overborgmester først forbød sine over 45.000 ansatte at flyve med Ryanair og dernæst, hvordan Ryanair svarede igen ved at gøre grin med overborgmesteren i en reklamekampagne. Ligeledes har tyske Bild beskrevet konflikten indgående, hvilket har fået tyske læsere til at udtrykke »respekt« for den danske overborgmester.

Det irske radioprogram The Last Word har også taget konflikten i den danske hovedstad op, ligesom Sveriges Radio har spurgt, hvorfor Danmarks største arbejdsplads ikke vil købe billetter hos Ryanair? På den svenske venstrefløj opfordrer flere nu højlydt til, at man i Sverige kopierer, hvad man har gjort i danske kommuner mod Ryanair.

Skrevne medier i Ryanairs hjemland Irland har også behandlet sagen indgående, og avisen The Independent kaldte for nyligt opgøret mellem Ryanair og den socialdemokratiske danske overborgmester for et plot, der er på niveau med en god »Nordic Noir TV-serie«.

På den danske hjemmebane er overborgmesteren blevet kritiseret i skarpe vendinger i en lederartikel i Børsen, mens han få dage efter blev rost til skyerne i en lederartikel i Politiken. Frank Jensen har dog taget opmærksomheden med knusende ro.

»Er helt glad for at være blevet symbol på kampen for ordentlige forhold på det danske arbejdsmarked,« skrev overborgmester Frank Jensen forleden på Twitter.

Det var få dage før, at hans navn dukkede op i en formel klage fra Ryanair sendt til EU-Komissionen. Siden har overborgmesteren været lidt mere tilbageholdende, og det er i denne omgang ikke lykkedes avisen at få et mundtligt interview med sagens hovedrolle­indehaver.