Udlandet dropper danske varer

Dansk eksport går sit hårdeste år i møde, spår Dansk Eksportråd.

Foto: Scanpix.
Læs mere
Fold sammen
Salget af varer til de vigtigste danske eksportmarkeder er på et år raslet ned, og industrien og Danmarks Eksportråd forventer nu, at den danske eksport går sit hårdeste år nogensinde i møde, skriver Politiken tirsdag.

Politiken har undersøgt de seneste tal for eksporten til Sverige, Norge, Storbritannien, USA og Tyskland for november 2008 og sammenlignet med november året før. Tendensen er klar: Med undtagelse af Tyskland er dansk eksport til alle disse lande faldet markant fra 2007 til 2008.

For tre af landene - USA, Storbritannien og Sverige - er nedgangen langt større end nedgangen i eksporten generelt. Eksporten til eksempelvis Sverige var i november 2008 22 procent lavere end i november 2007, mens det tilsvarende tal for eksporten til USA var et fald på 32 procent.

Samtidig tyder prognoser fra både Dansk Industri og Danmarks Eksportråd på, at der er endnu værre tider i vente.

"Det overordnede billede er, at flere af de allerstørste eksportmarkeder er ramt af den værst tænkelige kombination af dalende efterspørgsel og valutakurser, der falder i forhold til kronen", siger Jacob Warburg, cheføkonom i Danmarks Eksportråd, til Politiken.

Værst er fremtidsudsigterne ifølge Danmarks Eksportråd for Storbritannien. Eksporten hertil er dykket med 12 procent på et år, og eksportrådet forventer, at væksten i det britiske bruttonationalprodukt vil være negativ i både 2009 og 2010.

Tysk bilmarked hårdt ramt
Hos Dansk Industri vurderer man, at Tyskland, der er Danmarks største eksportmarked, vil blive endnu hårdere ramt end Storbritannien:

"Det skyldes især, at den tyske bilindustri er hårdt ramt af krisen. Tusindvis af mennesker er ansat hos bilproducenterne, og industrien fungerer som en væsentlig del af rygraden i den tyske økonomi", siger Klaus Rasmussen, cheføkonom i Dansk Industri (DI) til Politiken.

Eksportrådets beregninger viser, at lande som Tyrkiet, Polen, Indien, Egypten og Saudi-Arabien er blandt de lande, der bliver mindst påvirket af krisen, og dermed er markeder, som danske eksportvirksomheder med fordel kan interessere sig mere for. Alle disse lande vil faktisk trods krisen opleve betydelig vækst i bruttonationalproduktet i de kommende år, lyder prognoserne ifølge Politiken.