Udkantsdanmark kan selv skabe udvikling

Lokalt initiativ kan skabe udvikling i Udkantsdanmark, viser forskningsprojekt.

Lokalt initiativ kan skabe udvikling i Udkantsdanmark, viser forskningsprojekt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malte Kristiansen

Det kan lade sig gøre at skabe udvikling i yderområderne, hvis borgerne selv tager initiativ.

Sådan lyder konklusionen i en undersøgelse fra Skov & Landskab ved Københavns Universitet, hvor seniorrådgiver ph.d. Hanne Tanvig har analyseret udviklingen 10 steder i landet og opstillet en model for, hvad der skal til, for at der kan skabes udvikling i Udkantsdanmark. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten søndag.

Ifølge Hanne Tanvig er der allerede meget initiativ i Danmarks yderområder, men samtidig også skepsis over for at arbejde sammen med kommunen og staten, fordi man i de små samfund føler sig som ofre for den politik, der har været med til at affolke dele af landet, skriver avisen.

Gunnar Lind Haase Svendsen, der er professor på Center for Landdistriktsforskning, mener ligeledes, at udviklingen også skal komme fra landsbyerne selv, men han påpeger samtidig, at flere betingelser skal være til stede, før de små samfund igen kan tiltrække tilflyttere: Først og fremmest skal der være job.

Carsten Hansen (S), minister for By, Bolig og Landdistrikter, glæder sig over undersøgelsens konklusion.

- Dette viser, at der er mulighed for vækst uden for de større byer, men også at ildsjælene ikke kan klare det selv. Men mange steder kan små og løsrevne projekter understøtte hinanden, hvis man kobler sig på hinandens udvikling for eksempel i turistprojekter i to eller flere nabobyer, siger han til Morgenavisen Jyllands-Posten.

Helt så simpelt er det dog ikke, lyder det fra Landdistrikternes Fællesråd.

- Det er meget vigtigt, at der er de rette forudsætninger for at skabe job i et lokalsamfund, for eksempel ved mikrolån til iværksættere udvalgte steder i landet og lynhurtigt bredbånd overalt, så det overhovedet kan lade sig gøre at skabe et lokalt erhvervsliv, siger formand Steffen Damsgaard til avisen og påpeger, at kommunerne i yderområderne ofte er de kommuner med den mest trængte økonomi, hvorfor de har sværest ved at finde penge til eksempelvis at hjælpe en landsby med byfornyelse.

BNB