Udfordringerne banker atter på døren hos Matas’ topchef

Terje List kæmper som administrerende direktør for Matas med at få danskerne til at købe deres skønhedsprodukter hos materialistkæden i stedet for hos dagligvarebutikkerne og nye kæder som Normal.

Terje List har brug for alle sine evner til at holde dampen oppe i jobbet som topchef i Matas, der lider under faldende salg af produkter til daglig pleje. Arkivfoto: Torkil Adsersen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De er velkendte for de fleste danskere, de blå Matas-striber, men materialistkæden kæmper med at få forbrugerne til at lægge deres penge til skønhedsprodukter hos netop Matas i stedet for hos konkurrenterne.

Forrest i kampen går 51-årige Terje List, som har været administrerende direktør for Matas i hele 16 år.

I sidste uge måtte Terje List æde en ned­justering i forbindelse med fremlæggelse af et skuffende halvårsregnskab, der bød på et fald i omsætningen i andet kvartal af det skæve regnskabsår 2016/2017. Han forklarede det utilfredsstillende resultat med, at både prisen og salget af dagligdagsprodukter inden for personlig pleje er faldet.

I Terje Lists 16 år i spidsen for Matas er det først inden for de seneste år, at konkurrenterne er begyndt at presse materialistkæden. ­Matas har tidligere stort set været alene om at sælge skønhedsprodukter på det danske marked, men i dag byder både dagligvarebutikkerne og den relativt nye spiller på markedet, Normal, op til kamp. Med kun tre år på bagen har Normal allerede 70 butikker på landsplan og flere på vej.

Spareplan på programmet

Terje List har indtil nu håndteret den nye konkurrence behersket. Han fremhæver gang på gang, at Matas med sin digitale satsning løber fra konkurrenterne med kombinationen mellem onlinehandel, fysiske butikker og ikke mindst Club Matas, som er en af Danmarks absolut største kundeklubber. Men foruden at tænke på den højtprioriterede omni­channelplan skal Terje List nu også bokse med den spareplan, der fulgte med nedjusteringen i sidste uge.

Hvis de aktuelle udfordringer volder Terje List hovedbrud, har han gode minder at tænke tilbage på i sin tid som Matas-direktør. Øverst i erindringen står formentligt børs­noteringen af Matas 28. juni 2013. Terje List kunne efter en lang og nervepirrende kamp med mere end 80 møder se et stort Matas-flag pryde facaden på fondsbørsens bygning i ­København. Han havde ført Matas på børsen.

Der har med andre ord været nok af professionelle udfordringer og store opgaver for ­Terje List. Det til trods kaster han sig også i fritiden ud i projekter, der ikke ligefrem er af afslappende karakter. I forløbet op mod Matas’ børsnotering trænede Terje List samtidig op mod det krævende cykelløb La Marmotte i de franske bjerge. Og i årene omkring sit jobskifte til Matas nåede Terje List inden for tre år at blive gift, købe hus og få tre børn.

Matas-aktien faldt på bagkant af nyheden om nedjustering og spareplan. Der er altså stadig brug for, at Terje List holder dampen oppe.