Udfordringer venter efter flot turnaround

Ledelsen og bestyrelsen i Vestas har god grund til at være tilfredse med fremskridtene. Den genopretning af selskabet, som er iværksat, har allerede haft en imponerende effekt. Og den risiko for en konkurs i Vestas, som blandt andet udenlandske hedgefonde har spekuleret i, må siges at være begravet endegyldigt med onsdagens kvartalsregnskab.

Vestas Fold sammen
Læs mere
Foto: Tommy Kofoed

Det er på omkostningssiden, at Vestas har hentet sine resultater. Det er sket ved afskedigelser af omkring 6.500 ansatte de sidste to år, optimering af produktionen og meget lavere investeringer end tidligere.

Vestas regner med at kunne hente endnu mere på omkostningssiden, ikke mindst ved at optimere produktionstiden yderligere. Men Vestas skal have stoppet det markante fald i omsætningen og igen have gang i væksten. Og det bliver ikke nødvendigvis så nemt endda.

Når man kigger på onsdagens regnskab, er der flere bekymrende faktorer. Prisen på de vindmøller, som sælges, falder faktisk, og selve forretningen med vindmøllerne giver stadig underskud. Det er serviceforretningen, som redder driftsindtjeningen i Vestas, men også her er væksten bremset op.

Serviceforretningen ventes i år at nå en omsætning på en milliard euro (ca. 7,45 milliarder kroner) med en imponerende overskudsgrad på 23 procent. Men omsætningen fra service af vindmøller er kun steget seks procent i årets første ni måneder, og i tredje kvartal faldt den omsætning ligefrem tre procent i forhold til samme kvartal sidste år.

Vestas vil ikke give prognoser for 2014 endnu, men udtaler, at man er tilfreds med udviklingen. Det tolker analytikere i retning af, at det er slut med tocifrede vækstrater i serviceforretningen, og dermed kan den høje overskudsgrad på service næppe forbedres det store fremadrettet.

Skal Vestas nå tidligere tiders aktivitetsniveau og indtjening, er det derfor bydende nødvendigt, at selskabet begynder at tjene penge på selve produktionen af vindmøller. Det kræver både en større og mere effektiv produktion, men også at prisniveauet ikke presses yderligere ned. Og især det sidste kan blive svært for Vestas at sikre, hvis konkurrenterne sænker priserne i konkurrencen om nye ordrer.

Og nok så vigtigt. En stor del af Vestas’ fremgang er kommet ved at skrue voldsomt ned for investeringerne. Men selv om Vestas har en god platform at udvikle på, og det store samarbejde med japanske Mitsubishi om havvindmøller også sænker investeringskravet, er der grænser for, hvor meget Vestas kan spare på den front.

To af de værste konkurrenter - amerikanske General Electric og tyske Siemens - har store finansielle muskler og udviklingsafdelinger at trække på. Og på den lange bane kan Vestas ikke blot videreudvikle de eksisterende møller, men må også bruge ressourcer på at tænke helt nyt og originalt i kampen om fremtidens kunder.

Det arbejde, som Vestas står foran de kommende år, bliver derfor mindst lige så udfordrende som genopretningen de sidste to år. Men godt begyndt er halvt fuldendt, og det er svært at få øje på selskaber, der kan overgå den turnaround, som Vestas har præsteret i år.