Udenrigsministeren skærer igennem efter Carlsberg-sag: »Korruptionsanklager skal håndteres i København«

Udenrigsminister Jeppe Kofod vil efter en opsigtsvækkende læk af et whistleblowertip om mulige ulovligheder i Carlsberg have klare retningslinjer for, hvordan korruptionssager håndteres internt i Udenrigsministeriet. »Der har været behov for at styrke indsatsen,« lyder det.

Udenrigsminister Jeppe Kofoed (S) vil styrke ministeriets håndtering af korruptionssager – det sker blandt andet som følge af Carlsberg-sagen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark skal gå forrest i kampen mod korruption. Derfor skal mulige sager om bestikkelse og andre lovbrud, som havner på danske ambassaders bord, fremover håndteres af en særlig enhed i Udenrigsministeriet i København.

Det slår udenrigsminister Jeppe Kofod (S) nu fast over for danske ambassader verden over.

Beslutningen om at iværksætte det nye tiltag sker blandt andet på baggrund af et højst opsigtsvækkende forløb i bryggerikoncernen Carlsberg. Berlingske har afdækket, hvorledes et whistleblowertip til den danske ambassadør i Singapore om mulig korruption i Carlsberg endte i bryggerikoncernens hovedsæde i København.

»Jeg vil ikke gå ind i konkrete sager eller sagsforløb, men det er klart, at blandt andet Carlsberg-sagen har givet anledning til at se på retningslinjerne. Der er behov for at præcisere retningslinjerne og styrke håndteringen af korruptionsanklager. Det er det, ministeriet nu gør efter mit ønske,« siger Jeppe Kofod.

Sagen om Carlsberg har kastet lys over en generel problematik, påpeger ministeren.

»Det har ikke været helt klart, hvordan Udenrigsministeriet skulle håndtere anklager om korruption rettet mod danske virksomheder. Derfor har vi besluttet, at alle konkrete henvendelser skal gives videre til den juridiske tjeneste i  København,« siger udenrigsminister Jeppe Kofod.

Tæt parløb

Ministeriet opretter nu et særligt kontaktpunkt i den juridiske tjeneste, der skal håndtere anklager om korruption og samtidig være adskilt fra det såkaldte Trade Council, der som en del af Udenrigsministeriet rådgiver danske virksomheder om forretningsforhold i udlandet.

En del af ambassadernes arbejde består i at pleje danske interesser, men også at sikre virksomhedernes eksportmuligheder – og det tjener Udenrigsministeriet penge på. Eksempelvis har Carlsberg fra 2017 til 2019 betalt Udenrigsministeriet tæt på i alt 1,5 millioner kroner for diverse ydelser såsom rådgivning, viser en aktindsigt, Berlingske har fået.

Udmeldingen fra udenrigsministeren kommer efter et forløb, hvor den danske ambassade i Singapore har fået kritik for for håndteringen af en opsigtsvækkende advarsel om korruption og andre ulovligheder i Carlsbergs indiske datterselskab. Selskabet har været omdrejningspunkt for en række anklager om korruption og systematisk bestikkelse, som Berlingske har kunnet afdække.

I forhold til ambassadørens ageren har det især vakt undren blandt eksperter, at ambassadøren i forløbet holdt Carlsberg tæt orienteret om sagen og blandt andet valgte at oplyse identiteten på whistlebloweren – dette på trods af, at personen undervejs efterspurgte anonymitet.

Håndteringen af denne sag kan være i strid med reglerne om tavshedspligt, har eksperter tidligere vurderet over for Berlingske. Blandt andet har det vakt undren, at der var et særdeles tæt parløb mellem en dansk myndighed og en af landets største virksomheder. I sidste ende valgte Udenrigsministeriet, efter at Berlingske havde taget fat i sagen, at overdrage relevante dokumenter til SØIK, i daglig tale Bagmandspolitiet.

Sager, hvor Udenrigsministeriets ageren drages i tvivl, skal være fortid, slår ministeren fast. Samtidig påpeger han, at ambassader »ikke uden videre« må sende korruptionsanklager videre til de berørte virksomheder.

»Det kræver helt særlige grunde, og den vurdering skal foretages af det særlige kontaktpunkt. Det er ikke en ambassadør, der skal stå alene med det her. Vi har derfor en særlig tjeneste, hvor der sidder kompetente juridiske medarbejdere, der skal vurdere, hvad der skal ske med en given sag,« siger Jeppe Kofod.

Netop internationale virksomheder arbejder steder i verden, hvor korruption er udbredt. Er det ikke naturligt, at virksomhederne bliver nødt til at fire på, hvordan de laver forretning i udlandet?

»Vi har en klar nultolerance, og den værdi og kultur, danske virksomheder bærer på herhjemme, er noget, der bliver set op til ude i verden. Så når virksomheder går ind på nye markeder, skal vi også eksportere vores værdier og standarder. Det gør vi selvfølgelig bedst ved selv at gå forrest og fortælle vores partnere, hvad vi står for,« siger udenrigsminister Jeppe Kofod.

Carlsberg har ikke ønsket at kommentere ministerens udmelding.