Udenlandske ventureinvesteringer kommer retur

Danske ventureselskaber er nødt til at investere i udlandet for at tiltrække kapital til danske vækstvirksomheder. Men pengene kommer tilbage igen, viser ny undersøgelse.

Danske ventureselskaber skal vise, at de er villige til at investere internationalt, mener Vækstfondens adm. direktør Christian Motzfeldt. Foto: Jens Nørgaard Larsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis den danske stat vil tjene penge på at investere i danske vækstvirksomheder, er den også nødt at investere danske skattekroner i udenlandske vækstvirksomheder.

Det lyder som et paradoks. Men investeringer på tværs af landegrænser er en forudsætning for, at venturemarkederne kan fungere. Og venturemarkedets funktionsmåde er ifølge en ny undersøgelse fra statens vækstfond en fordel for Danmark.

Undersøgelsen viser, at danske venturefonde i perioden fra 2007 til 2012 har investeret godt 3,8 mia. kr. i udenlandske virksomheder. Tal fra den europæiske brancheorganisation EVCA viser, at udenlandske virksomheder i samme periode har investeret 2,3 mia. kr. i danske vækstvirksomheder. For hver krone investeret i udlandet kommer der altså 60 øre tilbage til danske virksomheder.

Det lyder umiddelbart som en underskudsforretning. Men pointen er, at der sandsynligvis ikke ville være investeret i Danmark fra udenlandske selskaber i samme omfang, hvis ikke de danske ventureselskaber samtidig havde været internationalt engagerede. Og uden store udenlandske investorer kan danske vækstvirksomheder ikke for alvor blomstre.

»Hvis ikke danske ventureselskaber viser, at de er villige til at investere internationalt, kan de heller ikke bidrage til at tiltrække international kapital til deres investeringer i danske virksomheder. Sådan hænger markedet sammen,« siger Vækstfondens adm. direktør Christian Motzfeldt.

Amerikanere kommer med flere penge

Et eksempel er Aalborg-virksomheden Asetek, der udvikler vandbaserede kølesystemer til computere.

Foruden statens vækstfond og den danske venturefond Northzone Partners har to amerikanske venturefonde, KT Venture Group og D. E. Shaw Ventures, investeret i virksomheden, der i dag omsætter for ca. 120 mio. kr.

»De amerikanske investorer har spillet en afgørende rolle for vores udvikling. De kan tilføre midler i en helt anden størrelsesorden end de danske,« siger virksomhedens direktør Andre Sloth Eriksen. I alt har Asetek rejst 250 mio. kr. i venturekapital i Danmark og USA, siden virksomheden blev stiftet i 2000.

Investeringer kom fem gange igen

I nogle tilfælde vil man opleve, at danske ventureinvesteringer i udenlandske vækstvirksomheder kommer op til fem gange igen. De tre venturefonde Sunstone, Seed Capital og NorthCap Partners, hvor 70 pct. af statens nuværende engagement i venturefonde er placeret, har således i de sidste fem år investeret 468 mio. kr. i udenlandske vækstvirksomheder.

Men disse tre selskaber har i samme periode tiltrukket 2,5 mia. kr. i udenlandsk kapital til danske virksomheder.

Venturefonde tiltrækker primært kapital fra pensionskasser og institutionelle investorer, der reserverer en mindre del af deres investeringsmidler til den type investeringer. Pensionskasserne forlanger, at venturefondene investerer bedst muligt uden hensyn til nationale grænser.

Derfor er også de danske venturefonde med statslige midler engageret i at investere i udlandet.

At det danske venturemarked er velintegreret med resten af verden, fremgår af undersøgelsens tal for Danmarks evne til at tiltrække international venturekapital.

På det punkt ligger Danmark nr. tre i Europa, når kapitalen måles i forhold til bruttonationalprodukt.