Udenlandske topchefer gider ikke Vestas

Green tech-branchen er ikke, hvad den har været - hverken målt på succes eller på tiltrækningskraft - og det gør det svært at rekruttere i topchefernes superliga.

Vestas' bestyrelsesformand Bent Erik Carlsen og koncerndirektør Ditlev Engel - den første går selv, den anden sidder ifølge iagttagere usikkert i sædet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Dam Kristensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Solenergi, vindenergi, bio-brændsel. Alle sammen buzz-words i den bæredygtige bølge, der er fulgt i hælene af den globale opvarmning. Den grønne branches kommercielle udbytte står dog ikke mål med omtalen, og det gør det overmåde svært at rekruttere kompetente kræfter til topposterne i verdens green tech-selskaber, skriver Bloomberg.


Bloombergs Wind Energy Index, der spænder over 64 virksomheder i vindenergibranchen, faldt med 22 procent i 2011 - godt trukket ned af Vestas' fald i markedsværdi på 65 procent.

I netop Vestas sidder topchef Ditlev Engel i manges øjne på lånt tid, og spørgsmålet rejser sig, om den danske vindmølleproducent kan tiltrække en ny topchef af international kaliber.

"Det er blevet betydeligt sværere at tiltrække kræfter i dette marked," siger Shelly Frost, der står for rekrutteringen til green tech-branchen hos Korn/Ferry International, verdens største bureau for direktør-rekruttering,

"I mine 15 år har det nok aldrig været sværere," siger Shelly Frost.

Presses på pengepungen

"Det var et slaraffenland i 2007 og starten af 2008," husker Steven Goodmann fra rekrutteringsselskabet Egon Zehnder.

Selv topchefer fra Silicon Valley tog turen til direktørsæderne i green tech-branchen, men da finanskrisen ramte, og prisen på mere konventionelle energikilder faldt, forsvandt interessen for dyre investeringer i grøn energi.


Det har kunnet mærkes på pengepungen i green tech-branchen, men det har også kunnet ses på de ledige pladser i direktørsæderne. Den amerikanske producent af solpaneler First Solar Inc. fyrede sin administrerende direktør tilbage i oktober, og man leder stadíg efter en erstatning.

"Det vil opstå mangel på talent i green tech-brancen," siger Steven Goodmann, "Vi er allerede begyndt at se det nu."

Allerede inden spørgsmålet om en ny topchef for Vestas eventuelt bliver aktuelt, skal vindmøllevirksomheden finde en ny formand efter Bent Erik Carlsens meddelelse om, at han ikke genopstiller på den kommende generalforsamling.