Udenlandske finanshuse i kø for at opjustere Mærsk-aktien

Spændingen op til halvårsregnskabet fra A.P. Møller-Mærsk tager til nærmest dag for dag i takt med, at finanshusene sender deres analyser på gaden. Adskillige udenlandske børsfirmaer har i løbet af august sendt analyser ud med ét fælles budskab: Køb, køb, køb.

A.P. Møller – Mærsk har for alvor genvundet tilliden hos analytikerne verden over, hvor de seneste par uger har budt på den ene positive analyse efter den anden forud for onsdagens halvårs-rapport fra landets største virksomhed.

Topfolkene på Esplanaden oplevede sidste år det usædvanlige at sende flere markante negative meldinger til markedet, hvilket gjorde store indhug i selskabets markedsværdi, samtidig med at investorernes tillid til olie, shipping- og detailkæmpen led et gevaldigt knæk. Men det ser nu ud til, at tilliden for alvor er ved at være tilbage – under alle omstændigheder at dømme ud fra de positive købsanbefalinger, der sendes på gaden i disse uger.

Blandt de mere positive udenlandske finanshuse finder man bl.a. den hollandske storbank ABN Amro, der har en købsanbefaling og et kursmål på 78.000 i forhold til mandagens lukkekurs for b-aktien i kurs 70.900 efter en stigning . Også hos UBS mener man, at pilen peger opad for Mærsk-aktien forud for halvårstallene med et kursmål på 74.500.

Analytiker David Hallden fra finanshuset Cheuvreux, der er en del af franske Credit Agricole, tror ikke, at den ledelsesuro der har været på Esplanaden, vil sætte sig negative spor i 6 måneders-tallene.

”Containermarkedet er så stærkt nu, at det kompenserer for det eventuelle ledelses-vakuum, der måtte være. Flere af konkurrenterne har offentliggjort flotte regnskabet, og markederne ser gode ud, så vi vil se en forbedring i profitabiliten i containerforretningen, siger David Hallden til RB-Børsen.

Som han ser det, har Michael Pram Rasmussen sat et team sammen, som formanden har det godt med, og den sammensætning vil bestå i lang tid fremover.

”Siden Pram Rasmussen tiltrådte har vi har fået utallige meddelelser om salg af aktiver, vækst i kerneforretningen og forbedringer i corporate governance, og der er ingen grund til at tro, at denne trend vil stoppe op. Modsat vil vi i det mindste se udviklingen fortsætte. Derfor bliver det interessant at se, hvordan tingene ændrer sig, og hvornår kommunikationen bliver mere åben. Jeg tror desuden, at vi vil se større frasalg og et aktiesplit inden for de næste to år,” lyder forudsigelsen fra David Hallden til RB-Børsen.

Også de nordiske banker SEB Enskilda, Handelsbanken og Kaupthing har sendt købsanbefalinger i retning af Mærsk-aktien, med Kaupthings/FIH Capital Markets Peter Rothausen som den mest positive med et kursmål på 81.000.

Hos Alm. Brand Henton noterer aktieanalysechef Stephen Rammer sig, at de fleste udenlandske analytikere er hurtigere end de danske til at spotte udviklingen, når det gælder udviklingen i aktiviteterne i Østen.

”Men når det gælder de mere ledelsesmæssige- og kulturelle ting, så er de danske analytikere tættere på og hurtigere til at få den slags ændringer priset ind i deres estimater," siger Stephen Rammer til Business.dk.

Han har et kursmål på 79.500 – hævet den 16. juli fra 59.000.

En anden analytiker, der ønsker at udtale sig anonymt, mener, at de udenlandske finanshuse er meget momentum-prægede.

”De lægger stor vægt på, I deres anbefalinger, at fragtraterne igen peger i den rigtige retning og vurderer så, at det er en længevarende trend. Men jeg mener også, at mange af de udenlandske huse var mere skeptiske og negative end de danske analytikere, da Mærsk havde problemer sidste år,” siger den erfarne analytiker.

En af de få analytikere, der er en smule skeptisk forud for onsdagens regnskabfremlæggelse, er Michael Nielsen fra Jyske Bank. Han vurderer, at aktiekursen efterhånden afspejler store forventninger til en positiv udvikling i containerraterne både i 2. halvår 2007 og i 2008. Og generelt ser han det også sådan, at containerraterne vil udvikle sig lidt bedre end forventet i 2007.

”Men spørgsmålet er hvor længe stigningerne vil fortsætte. Vi ser fortsat en væsentlig risiko for, at rate-opturen bliver relativt kortvarig, som følge af effekterne af afmatning i amerikansk økonomi - og en fortsat meget markant vækst i tilført kapacitet til markedet. Vi ser måske nok, at markedet lidt har vendt det blinde øje til en række risici, herunder en mulig amerikansk recession og fortsatte tab af markedsandele til Maersk Line. Vi afventer regnskabet, hvor der vil blive kastet lyse over en række af de risici, der fortsat bekymrer os,” siger Michael Nielsen til Business.dk.

A.P. Møller - Mærsk venter selv at komme ud af 2007 med et nettooverskud på 17 mia. kr., mens aktiemarkedet er en anelse mere optimistiske med en forventning om et overskud på 18,5 mia. kr. skabt på baggrund af en omsætning på 284,7 mia. kr., viser en rundspørge som RB-Børsen har lavet.