Udenlandske banker drosler voldsomt ned i Danmark

Frygten for tab, mangel på penge og politikeres krav om, at hjælpepakkernes milliarder af offentlige kroner skal blive i hjemlandet, får nu udenlandske banker til at sænke ambitionsniveauet i Danmark kraftigt.

Foto: Morten Juhl. Da Northern Rock i 2007 præsenterede sig på det danske marked, var det blandt andet med løfter om »svinefede« renter og intet opsigelsesvarsel. I dag har banken helt forladt Danmark.
Læs mere
Fold sammen
For blot et par år siden stod udenlandske banker nærmest i kø ved den danske grænse for at komme ind og drive bankvirksomhed i Danmark. I dag er det lige modsat: Udenlandske banker flygter ud af landet eller er i færd med at drosle voldsomt ned.

Årsagen er mangel på penge, og at de fleste banker har snablen nede i den hjemlige statskasse.

»Der er ingen tvivl om, at en lang række banker har forladt strategien med at låne mange penge ud overalt i verden, for den har vist sig at gøre mere ondt end godt. Derfor trækker de følehornene til sig og koncentrerer sig om hjemmemarkederne,« siger Per H. Hansen, professor på Copenhagen Business School.

Samme vurdering kommer fra bankekspert Bjarne Jensen:

»Set fra et kontor i New York er Danmark alene på grund af størrelsen ikke længere et interessant marked. Derfor ser vi en generel tendens til, at banker koncentrerer og krymper deres forretning og plejer nærmiljøet,« siger Bjarne Jensen, administrerende direktør i BJ Consult.

Samtidig har en lang række banker rundt om i verden fået hjælp fra politikerne i form af låne- og støttepakker til flere milliarder offentlige skattekroner. Det hæmmer i høj grad lysten til at vokse i udlandet og dermed internationaliseringen, for politikere i mange lande kræver, at pengene skal hjælpe i hjemlandet.

»Kravet fra mange politikere i eksempelvis USA er helt entydigt, at hjælpepakkerne skal hjælpe amerikansk erhvervsliv og amerikanske borgere,« siger professor Per H. Hansen.

Derfor ville såvel politikere som medier gå hårdt til en amerikansk bank, hvis den brugte amerikanske skattekroner til at låne ud til danske forbrugere.

Det hænger godt sammen med, at amerikanske Citibank – en del af gigantiske Citi Group – i februar stoppede for al udlån til danske privatkunder. Og det gælder stadig. Banken skriver fortsat på dens hjemmeside, at den ikke udsteder kreditkort eller tilbyder privatkunder lån.

Færre medarbejdere
Også en lang række islandske banker er i færd med at lukke eller neddrosle aktiviteter i Danmark, ligesom HSH Nordbank for et stykke tid siden meldte ud, at den sænker ambitionsniveauet i Norden, hvor den har haft sit hovedkontor i København. Antallet af medarbejdere er allerede faldet fra 200 til 130, og det skal endnu længere ned. Samtidig har HSH Nordbank droppet udlån til ejendomme og struktureret finansiering og koncenterer sig nu om udlån til energisektoren.

Den norsk-tyskejede Bank DnB NORD meldte i slutningen af juni ud, at den fremover nedprioriterer det danske marked. Fremadrettet vil Bank DnB NORD fokusere på sine østeuropæiske kernemarkeder, Estland, Letland, Litauen og Polen, hvor banken vurderer, at der er rimelige vækstmuligheder.

En anden bank, som helt har forladt Danmark, er britiske Northern Rock, der blev kendt for at tilbyde svinefede renter til danskerne.

Professor Per H. Hansen er ikke i tvivl om, at lysten til at pleje hjemmemarkedet også gælder for danske banker.

»Nu ejer Danske Bank jo Northern Bank i Nordirland, National Irish Bank i Irland og Sampo Bank i Finland, så det er svært for banken bare at trække stikket ud. Men jeg er slet ikke i tvivl om, at banken finder det mindre favorabelt at være på disse markeder i dag, end da de købte dem til opskruede priser,« siger Per H. Hansen fra Copenhagen Business School.