Udenlandsk frugt har kortere vej til dansk Ø-mærke

De udenlandske økologiproducenter har let ved at få det danske Ø-mærke, mens de danske producenter skal igennem særlige miljøregler, før de kan få det eftertragtede røde ø på produkterne.

Foto: Sisse Stroyer. Det er svære for danske landmænd at blive ø-mærket i forhold til deres udenlandske kollegaer.
Læs mere
Fold sammen
Selv om der gælder særligt skrappe regler for økologisk frugt produceret i Danmark, så får økologiske jordbær fra Italien og økologiske æbler fra Tyskland det velkendte, danske Ø-mærke på emballagen, bare de lever op til de fælles europæiske økologikrav. Det eneste, der kræves, er, at de bliver pakket om i Danmark.

Derfor kan man i supermarkedet sagtens købe økologisk frugt, som er sprøjtet med bekæmpelsesmidler, som Miljøstyrelsen i Danmark ikke har godkendt.

»Det danske Ø-mærke er statskontrolleret og kan sættes på alle udenlandske økologiske fødevarer, når bare den sidste kontrol af produkterne sker på dansk grund af en økologikontrolleret virksomhed,« fortæller afdelingsleder i Landbrug & Fødevarer, Kirsten Lund Jensen og uddyber: »Det kan for eksempel være en enkel afvejning eller opmåling af udenlandsk frugt, der gør frugten berettiget til at få et Ø-mærke på indpakningen«.

Ifølge Kirsten Lund Jensen bliver det et problem for de danske økologiproducenters konkurrencevilkår, som ikke alene skal leve op til de fælles europæiske økologiregler, men samtidig indordne sig under de særskilte danske miljøregler.

»De danske producenter bliver ramt hårdere, fordi de bliver udsat for begge love, og det svækker deres konkurrenceevne,« siger hun.