Uden stifteren bag roret går nye virksomheder oftere konkurs

En iværksætter bør ikke forlade sin nystartede virksomhed for hurtigt, hvis virksomheden skal overleve på længere sigt. Virksomheder, der har sagt farvel til stifteren, har nemlig stor risiko for at gå konkurs, viser ny undersøgelse.

Dansk Iværksætterforenings formand, Christian Walther Øyrabø, mener ikke, stifteren af en virksomhed skal blive for enhver pris, men vedkommende skal nøje overveje, hvordan overdragelsen skal foregå. Foto: Sophia Juliane Lydolph Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nystartede virksomheder bør holde godt fast i deres stifter i virksomhedens første fem leveår. Der er nemlig stor risiko for konkurs, hvis grundlæggeren forlader virksomheden for hurtigt, viser en ny undersøgelse.

I perioden mellem 1999 og 2000 blev 4.172 små danske virksomheder etableret ifølge tal fra Danmarks Statistik.

Adjunkt fra CBS Jing Chen har fulgt virksomhederne frem til 2004 og kan på den baggrund konkludere, at over to tredjedele af virksomhederne, hvor grundlæggeren har forladt virksomheden, er ude af markedet efter fire-fem år.

Virksomheder overgår til pengestærke ejere

En virksomhed fødes, når en god idé bliver omsat til handling. Oftest sker der dog det, at når virksomheden bliver en god forretning, trækker idéens bagmand sig og overlader sin virksomhed til andre, som muligvis har flere penge og mere erfaring, viser undersøgelsen.

Ifølge Christian Walther Øyrabø, der er formand for Dansk Iværksætterforening (DIF), mister nystartede virksomheder en livsnødvendig nerve, når stifteren forlader virksomheden.

»Stifteren af en virksomhed er chaufføren bag rattet. Det er den livgivende kilde for, at forretningen starter. Når den person forlader virksomheden, forsvinder DNAet, samt personen, som har allermest drive, viden og visioner,« siger han.

Når eller hvis iværksætteren beslutter sig for at forlade sin virksomhed, skal overgangen ikke ske over natten. Det skal være en velovervejet proces, forklarer Christian Walther Øyrabø.

»Hvis iværksætteren forlader posten som direktør for en virksomhed, er der procedure for, hvordan man skal overdrage virksomheden og ens viden til andre. Det er ikke uden grund, at man taler om, at familieejede virksomheder bruger flere år på at forberede generationsskifter.«

Stiftere er for dårlige til at overdrage

Christian Walther Øyrabø påpeger, at de mange konkurser blandt de virksomheder, hvor stifteren har forladt virksomheden, kan skyldes, at stifteren har været for dårlig til at overlade virksomheden til de nye kræfter.

Hvis stifteren ønsker at forlade den nystartede virksomhed, bør han derfor ikke kappe alle båndene til virksomheden med det samme, men i stedet fortsætte med at have en eller anden form for kontakt, mener Christian Walther Øyrabø.

»Stifteren bør holde hånd og hanke i virksomheden. Måske som idégenerator på sidelinjen eller som bestyrelsesformand. Det er i hvert fald vigtigt at fortsætte med at have forbindelse til virksomheden.«

Omvendt skal man også erkende, at iværksættere netop er gode til at starte virksomheder op og derfor bør koncentrere sig om netop dette, siger Christian Walther Øyrabø.

»Man skal italesætte det som mere lovligt og anerkendt, at iværksættere skal udfylde deres job – og det er at skabe virksomheder og smutte videre til nye projekter.«

Stiftere skal ikke blive for enhver pris

Jannick Nytoft, direktør i brancheorganisationen for venture- og kapitalfonde samt business angels i Danmark, Danish Venture Capital and Private Equity Association (DVCA), mener ligeledes, at virksomhedens stifter ikke skal blive for enhver pris.

»Hvis virksomheden er blevet en succes, giver det mening at bevare det DNA, som iværksætteren har tilført den. Men hvis der er tale om en decideret vækstvirksomhed, kan det godt være, at iværksætteren ikke er den bedste til at køre virksomheden videre,« siger han.

Ifølge Christian Walther Øyrabø kan det være meget svært for en stifter at forlade sin egen virksomhed.

»Stifterens største arbejde er at erkende, at han skal træde tilbage på et tidspunkt. Han behøver ikke at blive fuldstændig usynlig og marginalisere sig selv. Men han må erkende, at der også er andre, som er stærke og måske stærkere til at lede.