Uden landbrug havde Jyske Bank ingen tab

Jyske Bank havde kunnet indtægtsføre 45 mio. kr. på nedskrivningerne i tredje kvartals regnskab, hvis det ikke var for landbrugskunderne, der fortsat giver store problemer.

Landbrugskunderne har det fortsat svært, og derfor må Jyske Bank fortsætte med at nedskrive på denne kundegruppe, siger Sven Blomberg, viceordførende direktør i Jyske Bank. Fold sammen
Læs mere
Foto: Katrine Emilie Andersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lige siden finanskrisen har nedskrivninger været et af de helt store fokuspunkter, når Jyske Bank og de øvrige danske banker har fremlagt regnskaber kvartal for kvartal. Milliarder af kroner har banksektoren i løbet af årene nedskrevet på udlån til kunder med dårlig tilbagebetalingsevne, men nu ser billedet ud til at vende.

Landets tredjestørste bank, Jyske Bank, nedskrev i tredje kvartal 2014 398 mio. kr., mens banken i tredje kvartal i år blot nedskrev 30 mio. kr. Det viser bankens regnskab, der blev offentliggjort torsdag.

Kundernes betalingsevne er endda blevet forbedret i en sådan grad, at Jyske Bank kunne have indtægtsført 45 mio. kr. på posten, hvis det ikke var for landbrugskunderne, hvor det fortsat ser sort ud.

»Landbruget har det svært. Vi har i dette kvartal lavet nedskrivninger på 75 mio. kr. på landbruget, og hvis det ikke var for de 75 mio. kr., så ville vi faktisk kunne indtægtsføre på vores nedskrivninger i kvartalet her,« siger Sven Blomberg, viceordførende direktør i Jyske Bank.

Han udtaler sig i forbindelse med regnskabsaflæggelsen torsdag, da Jyske Banks ordførende direktør, Anders Dam, ligger syg med lungebetændelse og derfor har mistet stemmen.

Sven Blomberg forklarer, at banken har nedskrevet markant på landbrugskunderne, og at nedskrivningerne på landbruget har toppet. Man skal dog ikke blive overrasket, hvis der fortsat kommer nedskrivninger på landbruget generelt, siger han.

»Vi har efterhånden nedskrevet så meget på landbrugsengagementer, at ca. 30 pct. af vores samlede udlån på landbrug er nedskrevet. Det er jo rigtigt meget, og desværre kan vi stadig se, at der er landbrugskunder, der har det svært. Der er desværre ikke noget, der tyder på, at landbruget har fået det bedre,« siger Sven Blomberg.

Han påpeger, at det især er hos de øvrige erhvervskunder, men også hos privatkunderne, at det efterhånden ser mere og mere positivt ud, og at banken derfor har kunnet bringe nedskrivningerne ned på de forholdsvis lave 30 mio. kr. i kvartalet.

De lave nedskrivninger var dog også et af de eneste lyspunkter i Jyske Banks regnskab for tredje kvartal. Den lave markedsrente rammer Jyske Bank-forretningen hårdt og betyder, at banken i tredje kvartal havde negative kursreguleringer på 251 mio. kr. I tredje kvartal 2014 var posten positiv med 132 mio. kr.

Det er medvirkende til, at bankens resultat før skat falder fra 601 mio. kr. i tredje kvartal 2014 til 326 mio. kr. i tredje kvartal i år.