Uddannelse foregår på byggepladsen

Kurser. I stedet for at sende medarbejderne til diverse kurser og dermed miste deres arbejdskraft valgte firmaet Altan.dk at hyre to coaches, der udelukkende står for at opkvalificere virksomhedens ansatte i arbejdstiden og inden for firmaets regi.

- Vi vil gerne videreuddanne og opkvalificere vores medarbejdere for at skærpe deres kompetencer og fastholde dem i firmaet, men vi har simpelthen alt for travlt til at undvære dem på kursus.

Det var det dilemma, Peter Knudsen og hans virksomhed Altan.dk stod over for. Med et stigende antal ordrer og voksende problemer med at finde egnede ansatte valgte virksomheden i stedet at gå helt andre veje.

Kokke og mekanikereI stedet for desperat at fastlåse folk inden for firmaets fire vægge ansatte Altan.dk i stedet to coaches, der skulle stå for al oplæring og videreuddannelse i firmaet.

På grund af de forstærkede flaskehalsproblemer i byggebranchen var firmaet ifølge Peter Knudsen nemlig nødsaget til at hyre arbejdsløse folk, der aldrig havde haft en murerske i hånden før.

- Vi bruger mange kræfter på at omskole folk fra andre brancher. Vi har alt fra mekanikere til kokke ansat, og de har jo behov for uddannelse for at kunne gøre gavn. Derfor ansatte vi to lærere, hvis primære opgave er at uddanne medarbejderne og lære dem nye ting, siger Peter Knudsen og påpeger, at alle undervisningstimer foregår i arbejdstiden ude på byggepladserne.

Uddannelsesplan til de ansattePå den måde slipper virksomheden for at skulle undvære arbejdskraften, og samtidig bidrager de nyansatte også til den daglige produktion, mens de langsomt udvikler deres kompetencer.

- Vi har tidligere haft samarbejde med flere AMU-centre, men det giver os en række fordele at opkvalificeringen foregår her i firmaet. På den måde kan vi også bedre håndplukke medarbejdere ud fra deres potentiale og ikke, hvad de kan, siger Peter Knudsen.

Så snart Altan.dk får tilknyttet et nyt ansigt, går virksomheden samtidig i gang med at skræddersy en uddannelsesplan til den ansatte.

Planen bliver altid lavet i samarbejde med medarbejderen, så firmaet sikrer sig, at den enkelte bliver undervist i lige netop de emner, vedkommende har brug for.

Martin Jørgensen havde aldrig sat en altan op, før han fik et job hos Altan.dk, og han er dybt taknemmelig for, at han kunne modtage undervisning ude på byggepladserne frem for i et klasselokale.

- Som håndværker gider man ikke sidde i 14 dage og glo på en tavle. Så er det langt bedre at få sin oplæring over en længere periode ude i firmaet, hvor man kan afprøve tingene i praksis og lære af sine fejl, siger Martin Jørgensen.