Ubers børsnotering skaber stor nervøsitet på aktiemarkedet

Forud for Ubers børsnotering får selskabets største rival store klø på børsen. Torsdag ventes et nyt børsprospekt at blive sendt på gaden.

Foto: Andrew Caballero-Reynolds/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen,

De asiatiske aktiemarkeder ligger overvejende med negative fortegn torsdag morgen. Her får du et hurtigt overblik over udviklingen på de finansielle markeder.

3 ting du skal vide, inden markedet åbner:

  1. Selv om Storbritannien og EU natten til torsdag har udskudt brexit til 31. oktober, reagerede det britiske pund ikke synderligt meget på forlængelse. Tidligt torsdag handles pund for 8,67 kroner, hvilket blot er et par øre mere end onsdag morgen. Forlængelsen ikke var så lang, som nogle analytikere havde håbet på. Mikael Olai Milhøj, senioranalytiker i Danske Bank, fremhæver, at det på den ene side er godt at undgå den kaotiske situation, det givetvis ville blive at forlade EU uden en aftale. Ikke mindst britisk økonomi vil blive ramt af, at samhandlen mellem kontinentet og Storbritannien ville blive dyrere og mere besværlig. Men fra et økonomisk perspektiv er en lang forlængelse ikke kun for det bedre, påpeger senioranalytikeren. »For virksomhederne betyder forlængelsen dog også, at den fundamentale brexit-usikkerheden er uændret. Risikoen for et brexit uden en aftale ligger stadig derude og lurer,« skriver Mikael Olai Milhøj i en kommentar. Brexit-udsættelsen har også fået Donald Trump til tasterne: »Synd EU er så strenge, når det kommer til Storbritannien og brexit. EU er også en brutal handelspartner med USA, noget som kommer til at blive ændret, skriver USAs præsident på Twitter.
  2. På den anden side af kloden er der generelle kursfald torsdag morgen dansk tid. I Asien ligger CSI 300-indekset med et minus på 2,0, pct., mens Shanghai Composite-indekset viger 1,4 pct. og Hongkongs Hang Seng-indeks dropper 0,9 pct. Onsdag fik markedet overstået referater fra møder i Den Europæiske Centralbank, ECB og den amerikanske centralbank, FED. »Handlerne er i vent og se-humør. Investorerne venter på den næste mulighed i et afventende marked,« siger Nick Twidale, der er analytiker i Rakuten Securities Australia, til Reuters.
  3. Rivaliseringen mellem de to transportselskaber Uber og Lyft bliver løftet til nye højder, da Uber angiveligt er parat til at offentliggøre papirer forud for selskabets kommende børsnotering, der kan værdisætte Uber til 100 mia. dollar. Uber ventes at at være klar med sit børsprospekt torsdag, skriver Financial Times. Her vil investorerne blive klogere på samkørselstjenestens finansielle resultater og position i markedet. De seneste tal viste, at Uber Technologies i 2018 øgede sin omsætning med 43 pct. til 11,3 mia. dollar. Nogle investorer tog allerede forskud på sorgerne onsdag, hvor Lyft-aktien dykkede 10,9 pct. til 60,12 dollar.

Det kan rykke markedet i dag

I dag får vi en fuld handelssession efter ECBs pengepolitiske møde, Feds mødereferat, amerikanske forbrugerpriser, som krydres med nye inflationstal fra Sverige og de endelige inflationstal fra Tyskland og Frankrig. I Jyske Banks optik kan det give ekstra fokus på rentemarkederne, som sluttede lidt lavere onsdag.

Markederne lige nu - kl. 08.30

Asien
Hong Kongs Hang Seng: -0,9 pct.
Kinas Shanghai Composite: -1,4 pct.
Japans Nikkei 225: +0,1 pct.
Sydkoreas Kospi: -0,1 pct.

Europa (futures)
Euro Stoxx 50: 0,0 pct.
Tysklands DAX 30: -0,2 pct.
Storbritanniens FTSE 100: -0,1 pct.

USA (futures)
S&P 500: 0,0 pct.
Nasdaq: 0,0 pct.
Dow Jones Industrial Average: 0,0 pct.