Uber vokser - men styrtbløder milliarder

Selvom Uber bliver større, så taber selskabet fra San Francisco enorme pengesummer. Bundlinjen for 2016 kan ende på minus 21 milliarder kroner.

Foto: MARK RALSTON

Uber er her, der og alle vegne i den offentlige debat, men alligevel styrtbløder den kontroversielle platform penge.

En person, der ønsker at være anonym, fortæller til Bloomberg, at underskuddet alene for tredje kvartal overstiger 800 mio. dollars – cirka 5,7 mia. danske kroner. Det menes at Uber er på vej mod et samlet underskud for 2016 i omegnen af tre mia. dollars eller hvad der svarer til mere end 21 milliarder danske kroner.

De blodrøde tal er dog behæftet med en vis usikkerhed, da Uber er notorisk lukket omkring sine finanser. Omvendt har der dog tidligere været rapporter fremme om, at Uber formentligt tabte i omegnen af 1,3 mia. dollars på årets første seks måneder, og at firmaet fra San Francisco i 2015 måtte sluge et minus på mindst to milliarder dollars.

Trods den negative bundlinje, kan Uber-cheferne glæde sig over, at firmaet fortsat vokser. I alt betalte Uber-passagerer 5,4 mia. dollars – omkring 38,5 mia. danske kroner – for kørselstjenesten alene i juli, august og september. Det er en stigning sammenlignet med årets to første kvartaler, hvor der blev kørt Uber-ture for henholdsvist 5 milliarder dollars og 3,8 milliarder dollars.

Væksten sker til trods for, at Uber pr. 1. august lukkede ned i Kina efter aftale med konkurrenterne Didi Chuxing. Mod at forlade det store marked i Østen, overtog Uber 17,5 procent af ejerskabet i det kinesiske firma, mens Didi Chuxing forpligtede sig til at investere en milliard dollars i Uber.

I forbindelse med den danske regerings udspil til en moderniseret taxilovgivning fortalte Ubers talsmand i Danmark, Oliver Carrá, at 300.000 danskere har tilmeldt sig Uber. Hvor stort tallet er globalt oplyser Uber ikke, men tidligere er det amerikanske firma blevet anslået til at have en værdiansættelse på cirka 70 mia. dollars – i omegnen af 500 mia. kroner.