Uber-topchef efter pinlig video: »Jeg har brug for hjælp til lederskab, og jeg har tænkt mig at få det«

Ubers stifter og topchef Travis Kalanick er igen kommet i stormvejr, denne gang efter en lidet flatterende episode med én af hans egne chauffører. Nu lover topchefen at søge hjælp.

Ubers stifter og topchef Travis Kalanick er igen kommet i stormvejr, denne gang efter en lidet flatterende episode med én af hans egne chauffører. Nu lover topchefen at søge hjælp. Fold sammen
Læs mere
Foto: DANNY MOLOSHOK

Ubers stifter og topchef Travis Kalanick er røget i endnu et stormvejr efter, at en videooptagelse af et skænderi med en af hans egne chauffører er blevet offentliggjort af nyhedsbureauet Bloomberg.

Sagen er pinlig for den karismatiske Uber-topchef, som både, når det gælder forretningsmetoder og ledelsesstil, har vakt opmærksomhed. Og denne gang har episoden givet anledning til bodsgang og selverkendelse hos Travis Kalanick.

Flere medier, heriblandt New York Times, Financial Times og Wall Street Journal, citerer enslydende en mail, som Travis Kalanick har udsendt til Ubers medarbejdere, hvor han blandt andet skriver, at »det er en ekstrem underdrivelse at sige, at jeg skammer mig.«

»Mit job som leder er at lede ... og det starter med at opføre sig på en måde, som gør os alle stolte. Det var ikke det, jeg gjorde, og det kan ikke bortforklares,« skriver Travis Kalanick, og tilføjer:

»Det er klart, at denne video er en reflektion af mig, og den kritik, vi modtager, er en stærk påmindelse om, at jeg må ændre min ledelsestil fundamentalt og blive voksen. Det er første gang, jeg er villig til at erkende, at jeg har brug for hjælp til lederskab, og jeg har tænkt mig at få det,« skriver Kalanick, der underskylder for sin opførsel.

Men hvad skete der så i bilen?

Skænderiet fandt sted 5. februar, da Kalanick lod sig transportere sammen med to feststemte kvinder i en Uber-bil, hvor bilens videokamera var tændt.

Efter endt tur giver Kalanick og den 37-årige chaufføre hinanden hånden, men ryger så ind i en diskussion af Ubers satsning på UberX-tjenesten. Det har ifølge chaufføren ført til prisfald, og han har ikke kunnet tjene det, han havde forventet, da han købte en dyr bil for at køre for Ubers high end-service.

Kalanick bliver stadig mere ophidset, og siger blandt andet, at folk må tage ansvar for sig selv og deres egne problemer.

»Nogle mennesker kan ikke lide at tage ansvar for deres eget lort. De skyder skylden for alt i deres liv på andre. Held og lykke,« lyder den afsluttende svada fra topchefen, inden har stiger ud af bilen og smækker døren.

Efterfølgende giver han chaufføren laveste karakter, én stjerne, i bedømmelse.

Til Financial Times siger stifteren af Independent Drivers Guild, der repræsenterer 50.000 chauffører for onlinekørselstjenester i New York City, at den afvisende holdning over for chafufførerne desværre ikke er ny.

Episoden kommer frem kort tid efter at en tidligere kvindelig ingeniør i selskabet i en blog fortalte om en hverdag i Uber med hyppig sexisme, manglende vilje i HR-afdelingen og ledelsen til at gøre noget ved det, og generel kaos i virksomheden.

Ubers topchef og bestyrelse har sat gang i en uvildig undersøgelse af disse beskyldninger.