Uber-stifter sår ny intern splid i topledelsen

Ubers stifter og detroniserede topchef, Travis Kalanick, har ikke tænkt sig at opgive sin indflydelse i kørselstjenestens bestyrelse uden kamp. Fredag indsatte han overraskende to nye støtter i Ubers bestyrelse.

Ubers stifter og detroniserede topchef, Travis Kalanick, har ikke tænkt sig at opgive sin indflydelse i kørselstjenestens bestyrelse uden kamp. Fold sammen
Læs mere
Foto: Reuters Staff
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ubers stifter og detroniserede topchef, Travis Kalanick, overraskede sent fredag amerikansk tid både bestyrelse og topledelse i den amerikanske kørselstjeneste ved at udpege to nye bestyrelsesmedlemmer, den tidligere topchef i Xerox Ursula Burns og tidligere Merrill Lynch-driektør John Thain, til to ledige bestyrelsesposter, som Kalanick kontroller.

Det skriver flere udenlandske medier, herunder Financial Times, Wall Street Journal og Business Insider.

Dermed går Kalanick i offensiven i et forsøg på at forhindre Ubers investorer og den nye topchef Dara Khosrowshahi i at manøvrere ham helt uden for indflydelse på den virksomhed, han stiftede i 2009.

I en meddelelse slår Ubers bestyrelse fast, at trækket kommer som »en fuldstændig overraskelse for Uber og dets bestyrelse«, og at udviklingen understreger behovet for at få etableret en bedre selskabsledelse i Uber.

Ifølge Financial Times graver Kalanick med trækket en endnu dybere kløft mellem ham og Khosrowshahi, som blev udnævnt til ny topchef for knap en måned siden, efter at Travis Kalanick var blevet presset til at træde tilbage af investorer og bestyrelse efter flere uheldige sager om bl.a. en sexistisk kultur i virksomheden og et tilfælde, hvor Kalanick havde overfuset en Uber-chauffør. Efterfølgende har en af selskabets store investorer, Benchmark, sagsøgt Travis Kalanick i et forsøg på at fratage ham kontrollen med sine bestyrelsesposter.

Samtidig arbejder investorerne og den nye ledelse også på at stække Kalanicks indflydelse i selskabet ad andre veje. Kalanick ejer ti pct. af aktierne i Uber, men kontrollerer på grund af særlige stemmeregler 16 pct. af stemmerne i bestyrelsen og er dermed svær at komme uden om, når der skal træffes beslutninger, hvis altså han har besat sine bestyrelsesposter.

Lige nu arbejder bestyrelsen med opbakning fra den nye topchef og investorerne, som udover Benchmark tæller blandt andre Goldman Sachs, på at ændre vedtægterne, så de særlige stemmeregler forsvinder, og antallet af bestyrelsesmedlemmer i Uber bliver reduceret. Samtidig vil bestyrelsen indføre et krav om, at en tidligere topchef kun kan vende tilbage på posten, hvis to tredjedele af bestyrelsen stemmer for. Begge ændringer har til formål at forhindre Kalanicks igen at blive topchef i Uber.

En af grundene til, at topledelse og investorer vil sætte Kalanick helt uden for indflydelse, er, at det kan gøre det lettere at gennemføre en planlagt kapitaludvidelse. Den japanske televirksomhed Softbanks nystiftede 100 mia. dollar store investeringsfond, Vision Fund, har nemlig ytret interesse for at investere et større milliardbeløb i Uber.