Uber-stifter fratræder øjeblikkeligt som direktør

Ubers stifter Travis Kalanick fratræder som administrerende direktør, efter at kørselstjenestens investorer har krævet, at han trækker stikket og stopper som topchef.

REUTERS/Shu Zhang/File Photo Fold sammen
Læs mere
Foto: Reuters Staff
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ubers grundlægger Travis Kalanick trak sig tirsdag som administrerende direktør for kørselstjenesten, skriver The New York Times.

Fratrædelsen er et resultat af flere timers drama, der involverede Ubers investorer, fortæller to anonyme personer med kendskab til situationen til The New York Times.

Tidligere på dagen krævede fem af Ubers investorer, at direktøren med det samme opsagde sin stilling. Blandt investorerne var en af Ubers største aktionærer, venturekapitalfirmaet Benchmark. Investorerne sendte et brev til Travis Kalanick om, at han skulle fratræde som direktør, mens han var i Chicago, fortæller personerne med kendskab til situationen.

Investorerne mener, at der er behov for en forandring i lederskabet, og efter flere timers diskussioner med aktionærerne, gik Travis Kalanick med til at fratræde sin toppost for kørselstjenesten.

«Jeg elsker Uber mere end noget andet i verden og på dette vanskelige tidspunkt i mit personlige liv har jeg accepteret investorernes anmodning om at træde til side, så Uber kan gå tilbage til at udvikle sig i stedet for at blive distraheret af en anden kamp,« siger Travis Kalanick i en pressemeddelelse.

Beslutningen kommer, efter at den nu tidligere administrerende direktør i sidste uge offentliggjorde, at han gik på orlov fra topposten på ubestemt tid.

Travis Kalanick har de seneste måneder været ude for en række skandalesager, der spænder fra afsløringer af en virksomhedskultur med udbredt sexchikane af kvindelige medarbejdere til offentliggørelsen af en video, hvor han ryger ud i en diskussion med en chauffør, som ender med en direkte tilsvining af chaufføren.

Som konsekvens af balladen er 20 medarbejdere blevet fyret i forbindelse med anklagerne om sexchikane, mens Ubers næstkommanderende Jeff Jones valgte at sige sit job op.

Samtidig er Travis Kalanick blevet ramt af en personlig tragedie, efter at hans mor blev dræbt i en bådulykke i maj, hvor også faren kom alvorligt til skade.

I sidste uge var planen, at Uber-stifteren skulle vende tilbage til topposten i fremtiden, dog med begrænsede arbejdsopgaver. En stor del af opgaverne skulle efter planen overdrages til en Chief Operating Officer, mens det blev anbefalet, at der blev udpeget et bestyrelsesudvalg, som skulle føre tilsyn med topledelsen. Den plan er dog ikke længere en realitet for Travis Kalanick, der nu må fratræde topposten helt.

Det er endnu uvist, hvem der skal overtage den øverste post i kørselstjenestens ledelse. Travis Kalanick vil sandysnligvis forblive i firmaet, da han stadig bevarer kontrollen med et flertal af Ubers stemmeberettigede aktier, skriver The New York Times.