Uber skifter direktør i Danmark: Norsk McKinsey-mand tager over

Den amerikanske kørselstjeneste skifter ud på direktørposten i Danmark, hvor Mathias Thomsen afløses af Carl Edvard Endresen. Store udfordringer venter for ny chef.

Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det bliver en nordmand, der skal manøvrere kørselstjenesten Uber gennem den kommende tids stribe af store forhindringer for selskabet i Danmark.

Den stærkt omdiskuterede kørselstjeneste skifter således ud i direktørstolen i Danmark, hvor Mathias Thomsen indtil nu har haft styringen i virksomheden. der lever at formidle transport til folk, der vil fra A til B. Fremover bliver det norske Carl Edvard Endresen, som også er direktør for Uber i Norge, der skal lede virksomheden i Danmark, oplyser selskabet til Berlingske Business.

»Det er en opgave, som jeg glæder mig meget til. Vi er i en positiv udvikling, og det er det arbejde, jeg skal fortsætte. Vi vil have, at hele København skal bruge vores service,« siger han.

Selskaber afviser at kommentere, hvorfor Mathias Thomsen er fortid som dansk frontfigur i det amerikanske milliardselskab. Uanset hvad kommer den nye direktør Carl Edvard Endresen til at få en sand ilddåb.

Allerede i midten af juni skal Københavns byret tage stilling, om seks Uber-chauffører har gjort noget strafbart ved at køre med passagerer, der har betalt og bestilt turen gennem Ubers app. Selv om sagen af landets justitsminister Søren Pind (V) er blevet kædet sammen en mulig større sag mod selve selskabet, mener Carl Edvard Endresen ikke, at man skal lægge for meget i betydningen af byretssagen.

»Det er vigtigt at pointere, at den sag er mod seks chauffører og ikke mod Uber som selskab. Det er vigtigt at få sagen bragt op, og det er første gang, det sker i Danmark. Det er trist, at det er dem, der har valgt at bruge tjenesten til at køre folk i København, der skal i retten i det, som er en del af en større debat,« siger han.

Samtidig med retssagerne lurer en modernisering af taxiloven forude, hvor Folketingets partier på hver deres måde ønsker at få moderniseret taxiloven. Ideerne går dog på alt fra strengere straffe for at være piratchauffør, hvilket Dansk Folkeparti mener, imens Liberal Alliance gerne ser en omfattende liberalisering af loven.

Sammen med det skal Carl Edvard Endresen manøvrere i en tid, hvor Uber har tabt en del af sit momentum i Skandinavien, hvor selskabet måtte lide den tort at lukke ned for Uberpop-tjenesten i Sverige. Han mener dog langt fra, at man kan sammenligne Danmark og Sverige, hvor Uber satser på luksusprodukter som Uberx, Uberlux og Uberblack.

Derudover er der hele skattediskussionen, hvor den danske fagbevægelse har lanceret en kampagne, der insinuerer omfattende skattesnyd i selskabet og hos de, der vælger at køre med kunder via Uber-appen. Her har Uber indgået et samarbejde med det digitale regnskabsprogrammet Dinero for at tilbyde Uber-chaufførerne lettere at kunne overskue deres forretning.

»Vi ønsker at blive reguleret og styret i Danmark, men vi vil også selv være en del af løsningen, og dermed selv og være med til at bestemme.  Vi ønsker, at det skal være så let så muligt at betale sin skat, og der er samarbejdet et skridt på vejen,« siger Carl Endresen, der også gerne tager et nyt møde med skatteministeren for at drøfte virksomhedens skatteforhold. Tidligere har Uber mødtes med skattemyndighederne dog uden en egentligt afklaring på, hvordan skattesituationen bør håndteres.

Den 34-årige Carl Edvard Endresen kom til Uber i Norge i marts 2015. Han har tidligere arbejdet i en amerikanske investeringsbank og McKinsey. Uber-direktøren er uddannet fra Wharton i Philadelphia i USA. En handelshøjskole, der også har den republikanske politiker Donald Trump og erhvervsmanden Warren Buffet, blandt sine dimittender. Endresen er født og opvokset i Norges hovedstad, Oslo.

Meddelelsen om direktørskiftet kommer samme dag, som Uber har præsenteret selskabets årsregnskab for 2015 i Danmark. Omsætningen ligger på 2,6 millioner kroner, imens resultatet efter skat lyder på 52.140 kroner. Året før viste bundlinjen et underskud på 14.009 kroner sidste år.