Uber sigtes for brud på taxaloven

Københavns Politi bekræfter over for Berlingske Business, at den amerikanske taxiportal Uber er blevet sigtet i sagen om overtrædelse af taxaloven.

Foto: KAI PFAFFENBACH. Den omdiskuterede, amerikanske taxa-app er nu blevet sigtet i sagen om overtrædelse af taxaloven.
Læs mere
Fold sammen

Københavns Politi indledte i november sidste år en eftersøgning af Uber, hvor Trafikstyrelsen meldte selskabet for brud på taxaloven, og nu er det endt med en sigtelse af selskabet.

»Vi mener, de har overtrådt loven, derfor sigter vi dem, og der står sagen i øjeblikket,« siger politikommissær Bertel Hejlesen.

Anklagemyndigheden i København skal nu vurdere, om bevisbyrden er stærk nok til, at der skal rejses tiltale, eller om sigtelsen skal frafaldes.

Uber mener ikke, at de kan ses som et taxaselskab, men mere som en samkørselsordning, og har derfor ikke overtrådt gældende lov. Politiets opfattelse er imidlertid anderledes, og selskabet er nu sigtet i sagen.

Som Berlingske Business tidligere ad flere omgange har omtalt, har den amerikanske taxa-tjeneste været under efterforskning siden november sidste år, hvor Trafikstyrelsen meldte taxa-appen for brud på taxaloven. Tidligere i år bekræftede Københavns Politi så, at man havde indledt en efterforskning af Uber.

Siden Ubers introduktion på markedet i 2009 er virksomheden blevet mødt af megen modstand uden for USA, og i storbyer som Berlin og Bruxelles er den ikke tilladt, og i blandt andet Frankrig og Spanien har den også været under efterforskning.

Flere steder, blandt andet i New Delhi i Indien, er Ubers chauffører blevet anklaget for voldtægt af kvindelige passagerer.

Uber har tidligere givet udtryk for, at de ønskere at samarbejde med de lande, de opererer i, og adm. direktør i Storbritannien, Irland og de nordiske lande, Jo Bertram, har tidligere skriftligt udtalt til Berlingske:

»I lighed med alle andre europæiske markeder, hvor vi er til stede, ønsker vi i Danmark at samarbejde med alle relevante myndigheder for at sikre en høj grad af sikkerhed, og at frit valg og fri konkurrence får de bedste vilkår til fordel for den økonomiske vækst. Hos Uber er vi opsat på at indgå i en konstruktiv dialog med alle vores interessenter, mens vi fortsætter med at skabe innovative løsninger inden for rammerne af dansk lovgivning.«