Uber lover at droppe hemmelig »kontrol-dræber«

Kørselstjenesten har brugt indsamlede data til at sikre sig mod, at kontrollører fra myndighederne og konkurrenter kunne bestille en vogn. Det bliver nu stoppet, lover Uber.

Når folk, som Uber har identificeret som kontrollører, har forsøgt at bestille en vogn gennem kørselstjenestens app, er den automatisk blevet aflyst, og de har fået vist falske oplysninger om Uber-biler. Arkivfoto: Toby Melville, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: © Toby Melville / Reuters

Det omdiskuterede, hemmelige »Greyball«-system, som kørselstjenesten Uber har brugt til at blokere for, at ansatte ved myndighederne har kunnet bestille en vogn gennem Uber-mobilappen, bliver nu stoppet igen.

Det skriver den britiske finansavis Financial Times. Udmeldingen kommer en uge efter afsløringen i New York Times. Greyball er angiveligt blevet brugt i flere byer til at identificere kontrollører, som i hemmelighed arbejder på at indsamle beviser for, at Uber overtræder den lokale taxilovgivning.

Sendte falske oplysninger ud

Uber fastholder, at programmet er lovligt og også anvendes til andre formål, hvad det fortsat vil blive. Nu vil selskabet se på, hvordan Greyball bruges blandt de ansatte verden over.

Greyball-systemet har siden 2014 været brugt til automatisk at aflyse ture, som folk, der blev identificeret som ansat ved myndighederne eller konkurrenter, bestilte. Uber-ansatte kunne også blokere for folk, som de mente overtrådte Ubers egne servicebetingelser. Ifølge New York Times får de kontrollører, som programmet identificerer, falske oplysninger om tilgængelige biler i Uber-appen, og deres bestilling bliver hurtigt aflyst. Uber skal sågar have besøgt elektronikbutikker for at indsamle data om billige mobiltelefoner, som lokale myndigheder har købt ind som led i aktioner mod Uber-chauffører.

»Vi har udtrykkeligt forbudt dens brug fremover i forhold til målrettet handling mod lokale myndigheder. Med den måde, som vores systemer er sat op på, vil der gå nogen tid med at sikre, at dette forbud virker fuldtud,« siger Ubers sikkerhedsdirektør, Joe Sullivan, til Financial Times.

Er blevet brugt i Norge

Uber slås i forvejen med, at tjenesten i mange lande er kendt ulovlig, fordi man bruger med taxilovgivningen. I Danmark er politiet således begyndt at sigte Uber-chauffører.

Ifølge det norske telegrambureau NTB har Uber i Norge skriftligt bekræftet over for Dagsavisen, at Uber Norge bruger Greyball dér.

»Programmet hindrer falske kunder og dem, som bryder vores retningslinier, det være sig nogen, som ønsker at skade vores chauffører, konkurrenter, som vil forhindre og sabotere vores operation, eller modstandere, som går i ledtog med myndighederne i hemmelige »anslag« for at sætte fælder op for vores chauffører,« skriver Uber.

Også i Norge har Uber-chauffører de seneste måneder fået bøder for at køre uden taxitilladelse.

En lang række af møgsager

Uber har på det seneste været ekstra i vælten efter Uber-stifter og -topchef Travis Kalanicks vredesudbrud over for en Uber-chauffør samt beskyldninger om sexchikane i selskabet.

Dertil kommer, at en af Ubers nye topfolk, Gary Marcus, har forladt selskabet igen efter blot fire måneder. Han skulle stå i spidsen for Ubers laboratorium med forskning i kunstig intelligens. I sidste uge forlod to andre, ledende folk Uber, nemlig cheferne for udviklings- og produktafdelingerne, skriver Financial Times.